Tagliatelle szpinakowe z pomidorami suszonymi

Pyszna i sycąca propozycja na wiosenne danie.

Składniki:
1 opakowanie makaronu szpinakowego Arrighi
700 g surowej ryby morskiej
1 słoik pomidorów suszonych Ponti
1 słoik oliwek zielonych bez pestek Serpis
1/2 czerwonej papryki
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki wina wytrawnego białego
200 g sera ricotta
5 łyżek oliwy Olitalia
2 łyżki drobnych otrębów owsianych
1 jajko M
garść świeżej bazylii
sól, pieprz

Przygotowanie:
Rybę kroimy w mniejsze kawałki i pulsacyjnie rozdrabniamy w malakserze – naciskając przycisk przez ok. 1 sekundę i powtarzamy to ok. 5 razy. Tak przygotowujemy całość ryby. Dzięki temu nie będzie ona nadmiernie rozdrobniona. Jedną szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na 1 łyżce oliwy. Paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy na patelnię. Oliwki kroimy w kostkę (zostawiamy ok. 6 sztuk, które przydadzą się do sosu). Dodajemy na patelnię. Całość smażymy chwilę. Studzimy. Rybę przekładamy do miski, dodajemy jajko, otręby, 1/2 łyżeczki soli oraz odrobinę pieprzu. Mieszamy. Dodajemy przestudzoną zawartość patelni. Mieszamy. Formujemy 12-14 pulpecików. Rozgrzewamy patelnię z 3 łyżkami oliwy i smażymy do lekkiego zarumienienia z obu stron pulpety rybne. Pulpety ściągamy z patelni, dolewamy na nią 1 łyżkę oliwy. Drugą szalotkę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię wraz z pokrojonym czosnkiem i smażymy przez chwilę do zeszklenia warzyw. Pomidory suszone kroimy w większą kostkę, dodajemy na patelnię i smażymy chwilkę. Dodajemy wino i całość dusimy do odparowania 1/2 objętości wina. Dodajemy na patelnię ricottę. Mieszamy sos podgrzewając, doprawiamy do smaku. Dodajemy do sosu pulpety i pokrojone oliwki dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut. Podajemy pulpety z ugotowanym makaronem oraz świeżą bazylią.

Smacznego!

Joanna Hamdan 6557 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }