Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz

Na deser.

Składniki:
100 g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany
1 słoiczek czekodżemu Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą
250 g ricotty
1 jajko
1 duża brzoskwinia

Przygotowanie:
Obie mąki przesiewamy, po czym siekamy je z masłem. Dodajemy żółtko i śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ricottę miksujemy z jajkiem. Brzoskwinię myjemy i kroimy owoc w półplasterki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. Na środek nakładamy ricottę, a na nią czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiamy wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiniemy do środka. Na części nadzienia układamy plasterki brzoskwini. Przekładamy tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej mięty.

Smacznego!

Joanna Hamdan 7684 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }