Mistrzowie włoskiej kuchni wyłonieni

10 marca w Trzebownisku koło Rzeszowa, w hotelu Blue Diamond Active Spa odbyła się XIII edycja ogólnopolskiego konkursu włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana.

Organizatorem i pomysłodawcą Arte Culinaria Italiana jest szef kuchni, Giancarlo Russo. Patronat nad wydarzeniem objęła między innymi Ambasada Republiki Włoskiej w Warszawie, a sponsorem strategicznym była marka Barilla.

W konkursie wzięło 12 profesjonalnych ekip z całej Polski. Ich zadaniem było przygotowanie dwóch potraw: pierwszej na bazie makaronu Barilla i drugiej – mięsnej. Popisowe dania oceniało jury złożone z największych autorytetów kulinarnych, takich jak Andrzej Polan, Kurt Sheller, Teofilos Vafidis, Wiesław Bober, Jarosław Uściński, pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego.

Zwycięska drużyna została wybrana jednogłośnie. Konkurs Arte Culinaria Italiana 2018 wygrała reprezentacja hotelu Lemon Spa z Gródka nad Dunajcem – Iwona Tomasiak i Teresa Salamon (obie panie na zdjęciu). Jedyne panie biorące udział konkursie zachwyciły jury swoim spaghetti z langustynkami i rostbefem z pieczonym fenkułem. Drugie miejsce zajęli Przemysław Bednarz i Łukasz Fabiszewski z hotelu Bonifacio z Sochocina, na trzecim zaś uplasował się Jakub Hołota i Rafał Kuźniar z restauracji Kuknuk w Rzeszowie.

Jury, w tym roku po raz pierwszy, przyznało specjalne wyróżnienie "Master of Pasta", dla kapitana zespołu, który stworzył najciekawsze danie z wykorzystaniem makaronu Barilla. Mistrzem włoskiej pasty został Paweł Gałecki z restauracji Piano w Lublinie. Jego spaghetti aglio olio z aromatyzowaną bułką tartą odzwierciedla kwintesencję kuchni włoskiej – proste składniki skomponowane z odrobiną fantazji. Master of Pasta weźmie udział w eliminacjach do Pasta World Championship – prestiżowego międzynarodowego konkursu kulinarnego, organizowanego przez Academię Barilla w Mediolanie.

Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających. W ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs gwiazd. Można było podziwiać kulinarne popisy dziennikarza i prezentera Zygmunta Chajzera, aktora Tomasz Kozłowicza, wokalisty Pawła Stasiaka czy mistrza świata z 2014 roku w siatkówce – Krzysztofa Ignaczaka. Wśród gwiazd triumfował team Tomasza Kozłowicza. Drugie miejsce zajęła drużyna Zygmunta Chajzera, trzecie zaś zajął Paweł Stasiak i jego siostra Daria.       

Joanna Hamdan 7738 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }