Na mleku kokosów nie zbijesz

Europejski Trybunał Sprawiedliwości potwierdził swoją wcześniejszą decyzję - nie można nazywać mlekiem wyrobów roślinnych, a więc z kokosów, migdałów czy orzechów.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydało komunikat, w którym informuje Polską Izbę Mleka o zakazie używania w nazwach produktów pochodzenia roślinnego, nazewnictwa zarezerwowanego dla produktów mlecznych.

W komunikacie czytamy:

- W związku z wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z dnia 14 czerwca 2017 r. w sprawie C-422/16 TofuTown.com i z powołaniem w nim Decyzji 2010/791/UE – zawierającej wykaz wyrobów roślinnego pochodzenia, dla których mogą być stosowane nazwy zarezerwowane dla przetworów mlecznych i wystąpieniem Polski do Komisji Europejskiej (pismem z dnia 4 września 2017r.) o wpisanie do powyższego wykazu zgłaszanych przez polskich przedsiębiorców nazw produktów (które spełniają w Polsce kryteria kwalifikowania się do wpisania ich do powyższej Decyzji) takich jak: mleko kokosowe, śmietanka kokosowa, masło orzechowe, masło migdałowe, mleko migdałowe i masło kakaowe (...) Komisja Europejska odmówiła uzupełnienia ww. wykazu.

Jak informuje dalej Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, z uwagi na to, że nie udało się otrzymać od przedsiębiorców argumentów potwierdzających 30-letnią obecność wnioskowanych produktów na rynku, Polska nie miała argumentów, żeby odwołać się od decyzji Komisji. Oznacza to, że "stosowanie w języku polskim nazw takich jak: mleko kokosowe, śmietanka kokosowa, masło orzechowe, masło kakaowe, masło migdałowe, mleko migdałowe nie jest możliwe, a polskie organy będą miały obowiązek podejmowania odpowiednich czynności zmierzających do egzekwowania przestrzegania zakazu używania nazw przeznaczonych dla produktów pochodzenia mlecznego, również w odniesieniu do tych nazw".

O sprawie po raz pierwszy pisaliśmy w czerwcu 2017 r., ponieważ najnowsza decyzja jest pochodną wówczas wydanej. Już wtedy Europejski Trybunał Sprawiedliwości uznał, że w odniesieniu do zamienników warzywnych nie można używać terminologii mleczarskiej. Prawo do używania terminu "mleko", "masło", "jogurt" mają wyłącznie produkty pochodzące z mleka, a nie z produktów roślinnych. Polska odwołała się jednak od tej decyzji, jak widać, nieskutecznie.

Cała sprawa zaczęła się od firmy TofuTown oferujące produkty dla wegan i wegetarian (w tym wypadku chodziło o „masło tofu” i veggie – ser). Niemieckie stowarzyszenie mleczarskie zaskarżyło TofuTown do Sądu Rejonowego w Trewirze, a ten zwrócił się o pomoc do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości.

Ilona Mrozowska 2499 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }