Makaron chow mein z kurczakiem

Obiad w stylu azjatyckim.

Składniki:
200 g mięsa z uda kurczaka, pokrojonego w paski o szerokości 1 cm
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
125 g makaronu Chow Mein
3 łyżki oleju do woka
2 cm kawałek imbiru, drobno posiekany
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
200 g słodkiej papryki, pokrojonej w paski o szerokości 1 cm
3 łyżki sosu z czarnym pieprzem
1 łyżeczka cukru
1 pęczek cebuli dymki, pokrojony w kawałki o długości 3 cm, do dekoracji
1 łyżka białego sezamu
100 g kiełków fasoli mung
 
Przygotowanie:
Umieszczamy kurczaka w miseczce i zalewamy łyżką sosu sojowego. Mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy. Rozgrzewamy wok, wlewamy olej i czekamy aż się rozgrzeje. Przesmażamy czosnek i imbir mieszając około 1 minutę. Na patelnię dodajemy mięso, mieszamy i smażymy przez około 5. minut, do momentu kiedy mięso będzie usmażone. Dodajemy paprykę, sos z czarnego pieprzu, łyżkę sosu sojowego oraz cukier i kiełki. Smażymy przez około 2 minuty, ciągle mieszając. Podajemy udekorowane dymką i posypane sezamem.

Smacznego!

Joanna Hamdan 6673 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }