Sprzedaż mrożonej pizzy rośnie dwucyfrowo

Polacy chętnie zamawiają pizzę w restauracjach i barach, ale także kupują ją w sklepach w postaci mrożonej.

- Rynek pizzy mrożonej jest bardzo dynamiczny i odnotowuje znaczne wzrosty rok do roku - mówi Magdalena Lipińska, category marketing manager w firmie Dr. Oetker Polska, producencie pizzy pod markami Guseppe, Feliciana, Ristorante i Rigga. - Dynamika wzrostu w w 2016 r. wyniosła ok. 20 proc., a 2017 r. to kontynuacja wzrostu wartości tego rynku - informuje.

Jak mówi, w Polsce bardzo popularne są klasyczne smaki pizzy, ulubione dodatki to szynka, pieczarki, salami, czy cztery sery, ale rosnącą popularnością cieszą się smaki nieco bardziej egzotyczne, czerpiące inspiracje z różnych kuchni, np. pizza z kebabem, kurczakiem curry, chorizo czy też typowo włoskie smaki, jak mozzarella i pesto.

Każdy rodzaj pizzy ma w Polsce swoich amatorów. Bardzo popularna jest pizza na grubym, puszystym i chrupiącym cieście drożdżowym, ale dynamicznie rośnie zainteresowanie pizzą na cienkim cieście, w tradycyjnym włoskim stylu, taką jaką można zjeść np. w trakcie wakacji we Włoszech.

- Odpowiedzią na te sympatie jest nowość w asortymencie firmy Dr. Oetker Polska – pizza Feliciana na cienkim i chrupiącym cieście z dodatkiem zakwasu, oferowana w czterech włoskich smakach - mówi Lipińska.

Feliciana dostępna jest w czterech smakach: Prosciutto e Pesto (z szynką i pesto), Prosciutto e Spinaci (z szynką i szpinakiem), Salame e Chorizo (z salami i chorizo) i Quatro Formaggi (z serami pleśniowym, edamskim, mozzarellą i tylżyckim i sosem śmietanowo-czosnkowym).

W tym roku Dr. Oetker planuje nowe kompozycje smakowe, zarówno w linii pizzy Guseppe na grubym spodzie, jak i pizzy Feliciana na cienkim, włoskim spodzie z zakwasem. Zaskakującą nowość pod tą pierwszą marką producent zapowiada już na drugą połowę lutego.

Magdalena Weiss 1657 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }