Patelnia pełna białka

Ciecierzyca ze świeżą bazylią, dynią i boczkiem.

Składniki:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy marki Halina (ok. 250 g)
200g ryżu brązowy Britta
1/2 szklanki pomidorów koktajlowych
2 szklanki pokrojonej dyni hokkaido
2 puszki mleczka kokosowego (po ok. 400 g)
olej do smażenia
1 cebula
500 g szynki mielonej
200 g boczku wędzonego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kuminu,
1/2 łyżeczki garam masala
szczypta ostrego chilli
2–3 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz

Przygotowanie:
Łączymy jajko, szynkę mieloną oraz przyprawy (garam masalę, kumin, chilli). Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starty czosnek, mieszamy. Formujemy małe kulki i smażymy na niewielkim płomieniu. Na drugiej patelni i szklimy boczek, dodajemy czosnek, smażymy chwilkę, dodajemy cebulę, szklimy. Dodajemy 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, mleczko kokosowe, pomidory (pokrojone w ćwiartki) i curry. Całość dusimy kilka minut, dodajemy pulpeciki z pierwszej patelni i doprawiamy do smaku. Całość posypujemy świeżą bazylią lub kolendrą. Podajemy z ryżem brązowym Britta.

Smacznego!

Joanna Hamdan 6530 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }