Po zniesieniu kwot ceny cukru spadają

Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa, w listopadzie 2017 r. krajowe ceny zbytu cukru spadły o ok. 35 proc. w porównaniu do cen przed rokiem.

– Niskie ceny przyczyniają się do pogorszenia sytuacji finansowej przemysłu cukrowniczego, co negatywnie wpływa na opłacalność produkcji buraków cukrowych. Sytuacja ta jest konsekwencją zniesienia kwot produkcyjnych, dlatego Polska wnioskuje o nieprzyznawanie kolejnych preferencji w przywozie cukru do Unii w ramach toczących się obecnie negocjacji handlowych – mówił minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel w czasie posiedzenia Rady ds. Rolnictwa i Rybołówstwa UE, które odbyło się w Bułgarii 29 stycznia.

W opinii Polski rynek cukru powinien być traktowany jako wrażliwy, a co za tym idzie - należycie chroniony przed importem z krajów trzecich. Polska zawnioskowała o objęcie unijnego rynku produkcji cukru z buraków szczególną ochroną i monitoringiem.

Wiele delegacji, w tym Słowacja, Węgry, Litwa, Grecja, Austria, Rumunia, Łotwa poparło prezentowane przez Polskę stanowisko w sprawie cukru, czyli rozważenie możliwości wsparcia i nieudzielanie kolejnych preferencji w imporcie cukru do UE.

Rynek cukru został uwolniony z początkiem października 2017 r. Największym producentem cukru na krajowym rynku jest Krajowa Spółka Cukrowa, właściciel marki Polski Cukier, której udział w rynku sięga niemal 40 proc.

- Po czterech miesiącach funkcjonowania rynku europejskiego bez kwot cukrowych widać wyraźnie, że ceny w całej Unii Europejskiej dramatycznie spadły. Obecnie są niższe o ponad 30 proc. od tych które były w ubiegłym sezonie - wyjaśnia Sandra Malinowska, rzecznik prasowy KSC. - Jest to przede wszystkim skutek dużo większej produkcji cukru w Unii Europejskiej, która znacznie przekroczy 20 milionów ton (przy popycie około 17 milionów ton). Zwiększa się eksport cukru poza Unię, ale ponieważ światowe ceny cukru są również niskie (około 350 USD za tonę) - presja na rynek wewnętrzny jest bardzo duża. Wszyscy duzi producenci cukru w Unii Europejskiej, włączając w to KSC, zwiększają produkcję zakładając, że część produkcji będzie wyeksportowana  poza Unię.  Kilka najbliższych sezonów będzie trudne dla producentów cukru, ale zmiana trendu cenowego na rynkach światowych, co zdarza się co kilka lat, pozwoli przywrócić satysfakcjonującą rentowność produkcji - ocenia.

KSC poinformowała, że w sezonie cukrowniczym 2017/2018, trwającym od września 2017 r. trzeciej dekady stycznia 2018 r. skupiła łącznie ponad 6 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała, po raz pierwszy w historii KSC, ponad 900 tys. ton cukru. Najwyższy średni plon uzyskano w Cukrowni Kruszwica – 73 t/ha, plony powyżej 70 ton z ha osiągnęły również Oddziały Cukrownia Dobrzelin i Cukrownia Nakło.  W 2017 roku buraki cukrowe uprawiane były na areale ok. 96 tys. ha, uprawiało je ok. 15 800 plantatorów.

– Kampania 2017/2018 zapisze się w historii, jako jedna z trudniejszych pod względem pogodowym – komentuje spółka. – Intensywne i obfite opady deszczu w okresie od września do grudnia, spowodowały wiele utrudnień w zbiorze i zwózce surowca do cukrowni. Ogromne zaangażowanie plantatorów, firm świadczących obsługę dostaw oraz pracowników służb surowcowych mimo bardzo trudnych warunków pogodowych pozwoliło na dostawy surowca w ilościach niezbędnych do przerobu zgodnego z zakładanymi przed kampanią planami produkcyjnymi – dodaje KSC.

W skład koncernu wchodzi 7 cukrowni (Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice) zlokalizowanych na terenie pięciu województw: łódzkiego, zachodniopomorskiego, lubelskiego, kujawsko-pomorskiego i pomorskiego.

Magdalena Weiss 1657 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }