Najwięksi producenci słodyczy na świecie

Mars, Mondelēz i Ferrero to globalni liderzy rynku słodyczy.

W pierwszej dziesiątce znajdują się trzy firmy amerykańskie, dwie szwajcarskie i dwie japońskie. W zestawieniu przygotowanym przez Lebensmittel Zeitung na podstawie Candy Industry, uwzględniającym obroty za 2016 rok, lider rynku Mars, producent m.in. batoników Mars, Snickers czy Bounty ma niemal o połowę wyższe obroty niż drugi w kolejności Mondelēz (m.in. Milka, Oreo, belVita). Według wyliczeń gazety to 18 mld dolarów wobec 12,9 mld dolarów. Autorzy zestawienia podają jednak, że według własnych danych Mondelēza obroty firmy na słodyczach przekraczają 22 mld dolarów. Na trzecim miejscu znajduje się włoska firma Ferrero (Kinder) z obrotami na poziomie 10,64 mld dolarów. Po zakupie od Nestlé amerykańskiego biznesu słodyczowego tej firmy Ferrero powiększy swój stan posiadania o 900 mln dolarów.

Czwarte miejsce zajmuje japońska firma Meiji (9,85 mld dol.), a piąte wspomniane wyżej Nestlé (9,14 mld dol.). Mimo sprzedaży branży słodyczy w USA szwajcarski koncern nie powinien dać się wyprzedzić następnemu w kolejności producentowi - amerykańskiej firmie Hershey (7,5 mld dol.). Pierwszą dziesiątkę dopełniają brytyjska Pladis (5,2 mld dol.), szwajcarski Lindt & Sprüngli (3,97 mld dol.), japońska Ezaki Glico (3,44 mld dol.) oraz niemieckie Haribo (3,2 mld dol.).

Top 10 największych producentów słodyczy na świecie

Źródło: LZ

** obliczenia Candy Industry

Magdalena Weiss 1471 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }