Ikea wprowadza "Better Chicken Programme"

Dotyczy on zrównoważonej hodowli brojlerów w łańcuchu dostaw żywności do Ikei.

Ikea Food Services AB wprowadza „Better Chicken Programme”. Składają się na niego wytyczne obejmujące dobrostan zwierząt, zdrowie publiczne oraz wpływ na środowisko naturalne na poziomie gospodarstw rolnych.

Celem Ikea Food jest zagwarantowanie, że hodowla brojlerów jest zgodna z kryteriami sprzyjającymi ich dobrostanowi, które uwzględniają m. in. zapewnienie odpowiedniej przestrzeni (maksymalna gęstość hodowlana 30 kg/mkw.), właściwe oświetlenie, urozmaicenie warunków bytowania czy stosowanie wolniej rosnących odmian o lepszych wskaźnikach zdrowotnych.
 
Program „Better Chicken” ma również na celu zapewnienie odpowiedzialnego stosowania antybiotyków oraz minimalizację kluczowych, negatywnych skutków środowiskowych, takich jak np. wylesianie i zanieczyszczenia, których źródłem są nawozy zwierzęce. Część wymogów zostanie spełniona do końca 2020 roku, a zgodność ze wszystkimi kryteriami zostanie osiągnięta najpóźniej do 2025 roku.

„Better Chicken” jest pierwszym ze standardów Better Programmes, które obejmują wszystkie główne gatunki zwierząt w łańcuchu dostaw żywności do Ikei. Praca nad nimi odbywała się na poziomie globalnym przez ostatnie dwa lata, przy udziale ekspertów, organizacji pozarządowych oraz dostawców. Pełne wdrożenie programów obejmujących wszystkie gatunki zwierząt zakończy się do 2025 roku.
 
Zdjęcie: Bank zdjęć Photogenica
 
Joanna Hamdan 7543 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }