Oby nie szło na zmarnowanie

1 stycznia 2018 r. Czechy wprowadziły regulacje ograniczające utylizację żywności dla sklepów wielkopowierzchniowych. W Polsce trwają prace nad podobną ustawą.

Prace nad ustawą popiera Federacja Polskich Banków Żywności. Zwraca ona jednocześnie uwagę na to, że na powodzenie regulacji duży wpływ będzie miało zadbanie o takie zapisy, które wpłyną na zwiększenie możliwości transportowych, magazynowych i finansowych organizacji.  

Zgodnie z założeniami nowej ustawy każdy ze sklepów o powierzchni powyżej 250 metrów kwadratowych w Polsce, byłby zobowiązany do zawarcia umowy z organizacją społeczną, która będzie mogła efektywnie zagospodarować wyprodukowaną żywność i przekazać najbardziej potrzebującym.

Według Federacji Polskich Banków Żywności, obecnie w Polsce ogółem marnowanych jest 9 mln ton żywności, zarówno po stronie rolników, producentów, sieci handlowych, jak i gospodarstw domowych. Wspólnota 32 Banków Żywności w Polsce stara się minimalizować to zjawisko od 20 lat. Z samymi sieciami handlowymi współpracuje już od dłuższego czasu i ma wypracowane procedury odbioru żywności.  

- Mówiąc o projekcie ustawy w Polsce, w porównaniu do regulacji w Czechach, warto wiedzieć, że mówimy o zupełnie innej skali efektów - ocenia Marek Borowski, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. - Podczas gdy Banki Żywności w Czechach w 2016 r. odebrały ogólnie 1300 ton żywności, to w Polsce uratowały 92 700 ton. Precyzując wyniki działań ze współpracy z samymi sieciami handlowymi w naszym kraju, Banki Żywności pozyskały w 2016 r. 4 700 ton żywności. Za 2017 r. wyniki jeszcze podliczamy, choć na ten moment możemy już śmiało stwierdzić, że tendencja jest mocno wzrostowa. Prognozujemy, że po wejściu ustawy, w skali całego kraju nowe przepisy pozwoliłyby 32 Bankom Żywności ocalić nawet 30 tysięcy ton żywności rocznie, czyli 6 razy więcej niż obecnie - uważa Marek Borowski.

Siły magazynowe i transportowe Banków Żywności są również na bardzo dobrym poziomie. Trzeba jednak pamiętać o tym, że powodzenie ustawy będzie  uzależnione od stopnia gotowości organizacji pozarządowych do odbioru mocno zwiększonych ilości żywności. Dlatego też priorytetem jest uwzględnienie potrzeb takich organizacji i zadbanie o ich silniejszy, niż dotychczas,  potencjał transportowy, magazynowy i finansowy. Istotna jest też dbałość o rzetelną i jasną informację, płynącą z ustawy, dotyczącą zasad zwolnienia z podatku.

W Polsce prace nad ustawą trwają od 2016 r., są konsultowane i testowane pod kątem różnych rozwiązań. 18 grudnia trzy senackie komisje na pierwszym czytaniu przyjęły projekt ustawy. Pod koniec stycznia 2018 r. ma on trafić pod drugie czytanie na posiedzenia plenarne.

 

Ilona Mrozowska 2636 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }