Polska wołowina jedzie do Iraku

W wyniku pozytywnej oceny statusu Polski jako kraju o znikomym ryzyku występowania BSE, władze irackie zniosły zakaz importu bydła oraz mięsa wołowego.

Polska nie posiada bilateralnie uzgodnionych świadectw zdrowia dla bydła i mięsa czerwonego przeznaczonych na eksport do Republiki Iraku. Do czasu oficjalnego uzgodnienia świadectwa zdrowia, w przypadku wysyłki tych  produktów do Iraku obowiązuje procedura opisana w punkcie B rozdziału VII części szczegółowej Instrukcji Głównego Lekarza Weterynarii nr GIWue 0201-2/11 z 19 maja 2011 r. w sprawie postępowania z weterynaryjnymi świadectwami zdrowia dla towarów przeznaczonych do wywozu do krajów trzecich.

O możliwościach otwarcia m.in. rynku wołowiny rozmawiał 6 listopada br. minister Krzysztof Jurgiel z ministrem rolnictwa Republiki Iraku Falahem Hassanem Zaidanem, który przebywał w Polsce w ramach irackiej oficjalnej wizyty pod przewodnictwem prezydenta Republiki Iraku Fu’ada Masuma Khadera. 

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Ilona Mrozowska 2179 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.