Associazione Formaggi Italiani na Anudze
Włoskie Stowarzyszenie na swoim stoisku na targach w Kolonii (7-11 października) zorganizowało pokazy gotowania.
Jakość i Tradycja “Made in Italy”
Większość konsumentów ufa produktom oznaczonym znakiem jakości. Doskonale to korresponduje z serami z Włoch, chronionymi znakiem jakości Chronione Oznaczenie Geograficzne, które od zawsze były głęboko zakorzenione we włoskiej historii i tradycji. AFIDOP zaprezentowało szeroką gamę produktów na swoim stoisku na targach Anuga. Odwiedzający mogli poznać unikalne cechy i smaki serów siedmiu wybranych konsorcjów, należących do stowarzyszenia: Asiago (DOP), Caciocavallo Silano (DOP), Gorgonzola (DOP), Grana Padano (DOP), Mozzarella di Bufala Campana (DOP), Parmigiano Reggiano (DOP), Pecorino Romano (DOP).
Pokazy gotowania
Podczas interaktywnych pokazów gotowania (w dniach 7-10 października w godz. 12:00-15:00), które zostały zorganizowane przez AFIDOP we współpracy z jednym z najlepszych Mistrzów Pizzy – Franco Pepe, odwiedzający targi Anuga mogli zapoznać się ze wszystkimi etapami produkcji i możliwym zastosowaniem różnych serów (PDO). W trakcie pokazów przygotowano różne rodzaje pizzy, pozwalające przedstawić różnorodność smaków 7 włoskich serów (PDO).
Associazione Formaggi Italiani (AFIDOP) jest włoskim stowarzyszeniem skupiającym konsorcja odpowiedzialne za ochronę serów ze znakiem jakości Chronione Oznaczenie Geograficzne. Konsorcja te chronią specjalne cechy serów, ściśle związane z miejscem pochodzenia oraz nazwą produktu. Promują sery i chronią jakość produkcji poprzez jej nadzorowanie i kontrolę.