Ruszyła III edycja programu Kulinarnie Mocni
Oryginalne przepisy, apetyczne dania z prostych składników, ziół i przypraw oraz sztuka robienia przetworów z sezonowych produktów - tego wszystkiego nauczył edukatorów Banków Żywności Maciej Wawryniuk, szef kuchni marki Kamis, podczas warsztatów Kulinarnie Mocni.
Edukatorzy podzieleni na grupy przygotowali nietuzinkowe potrawy, takie jak forszmak, domowe burgery, burrito czy marmolada z dyni. Podczas wydarzenia edukatorzy Banków Żywności mieli możliwość bieżącej degustacji przygotowanych potraw.
- Kulinarna edukacja pod czujnym okiem Macieja Wawryniuka to nie tylko kreatywna nauka, wymiana kuchennych doświadczeń, ale również doskonała zabawa. Cieszymy się, że możemy wspólnie z Bankami Żywności tworzyć tak wspaniałą inicjatywę, jaką jest projekt Kulinarnie Mocni – mówi Iwona German, dyrektor marketingu z McCormick Polska, właściciela marki Kamis. - Z każdą edycją zapraszamy jego uczestników do świata pełnego pasji do smakowitych potraw, ziół i przypraw. Wierzymy, że inicjatywa daje jej beneficjentom motywację do działania, nie tylko w kuchni – dodaje.
Zdobytą wiedzę i ciekawe pomysły na przetwory edukatorzy wykorzystają na warsztatach z osobami z programu żywnościowego POPŻ, które odbędą się w regionach, które reprezentują. Program „Kulinarnie Mocni” to społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak, niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół.
W całej Polsce działają obecnie 32 Banki Żywności zrzeszone w federację, których misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i wspieranie nią najbardziej potrzebujących. Banki Żywności najpierw pozyskują artykuły spożywcze poprzez wyszukiwanie źródeł żywności produkowanej w nadmiarze lub za pomocą akcji zbiórkowych, następnie magazynują produkty i przekazują je nieodpłatnie na rzecz organizacji społecznych. Ponadto Banki Żywności prowadzą działalność edukacyjną na rzecz prawidłowego żywienia.
McCormick & Company, Inc. to globalny lider w produkcji ziół i przypraw oraz dodatków smakowych. Z 4,3 mld USD rocznej sprzedaży firma produkuje, dostarcza na rynek i dystrybuuje przyprawy, mieszanki przypraw, zioła i inne produkty smakowe dla całej branży spożywczej — punktów detalicznych, producentów żywności i gastronomii.
Firma jest obecna w Polsce od 2011 r. Jej główna siedziba znajduje się w Stefanowie. Zatrudnia w Polsce ponad 900 osób. Firma jest krajowym liderem w ilości sprzedaży na rynku przypraw i musztard, które oferuje pod markami Kamis i Galeo.

W „Handlu” od 2004 r. Europę przemierza dla przyjemności, Polskę w poszukiwaniu sklepów wartych uwagi. Zgłębia handel od podszewki. Puzzlomaniaczka.