Święto whisky ponownie w Warszawie

Już po raz kolejny organizatorzy Whisky Live Warsaw proponują mieszkańcom stolicy dwudniową wycieczkę po różnorodnych aromatach i smakach whisky, pochodzącej z niemal wszystkich zakątków świata.

Odbywający się w dniach 13-14 października festiwal to okazja do poznania szerokiego spektrum kolorów, bukietów i smaków tego trunku, zaś dla fanów dobrego jedzenia nie zabraknie atrakcji kulinarnych.

Tegoroczna odsłona Whisky Live Warsaw będzie czwartą z kolei organizowaną w stolicy. Po sukcesie zeszłorocznej edycji, organizatorzy zdecydowali się przenieść festiwal do Sangate Hotel Airport (ul. 17 stycznia 32, Warszawa). Dla wystawców oraz gości festiwalowych przeznaczono prawie trzykrotnie większą niż poprzednio przestrzeń - ponad 2200 mkw. wypełnionych stoiskami, sceną oraz innymi atrakcjami przygotowanymi dla miłośników tego wyjątkowego trunku, jakim jest whisky.

Organizatorzy szacują, że w festiwalu weźmie udział prawie 80 wystawców, oferujących ponad 500 gatunków whisky. Spora część z nich będzie bezpłatna. Za wybrane, droższe edycje trzeba będzie zapłacić specjalnymi, dostępnymi na miejscu voucherami.

Wśród festiwalowych nowości będzie Floki, pierwszy islandzki alkohol wyprodukowany z tamtejszego jęczmienia przez destylarnię Eimverk Distillery. Kolejne nowości to Glenmorangie Astar oraz Ardbeg An Oa, należące do koncernu Louis Vuitton Moët Hennessy. Podczas festiwalu prezentowane będą również inne alkohole z rodziny „brown spirits”. Po raz pierwszy w tej części kraju pojawią się duńskie rumy A.H. Riise, pochodzące z destylarni zlokalizowanej na dawnym terenie Duńskich Indii Zachodnich, a obecnie Wyspach Dziewiczych. W ich ofercie znajdują się rumy finiszowane w różnych beczkach (m.in. po porto, Sherry czy słodkim winie Sauternes).

Whisky Live Warsaw to nie tylko degustacja whisky z wszystkich zakątków świata, ale również możliwość spotkań ze światowymi autorytetami w tej dziedzinie, master blenderami, global ambasadorami oraz przedstawicielami zagranicznych destylarni.

Podczas tegorocznej imprezy odbędą się także spotkania z uznanymi autorami książek o whisky. Na scenie odbędzie się również szereg prezentacji, wykładów oraz rozmów na temat whisky. Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny, w ramach zakupionego biletu.

Po raz kolejny nie mogło zabraknąć w Warszawie atrakcji kulinarnych. Na specjalnie wydzielonej powierzchni festiwalowej zwanej „Zatoką Smaku” odbywać się będą warsztaty kulinarne, pokazy live cookingu oraz food pairingu (popularnego ostatnio parowania potraw z whisky) z udziałem najlepszych szefów kuchni w kraju. Goście będą mogli spróbować m.in. serów i wędlin połączonych z odpowiednimi gatunkami whisky, a także słodyczy i lodów przygotowanych na bazie tego złocistego trunku. Przewidziano również konkursy z nagrodami.

Szczegóły na www.whiskylivewarsaw.com.

Joanna Hamdan 12136 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.