'MOST' sposobem na marnowanie żywności w produkcji
Producenci i handel marnują żywność. W skali całej Unii rocznie jest 21,5 mln ton jedzenia. Banki Żywności chcą to zmienić.
Celem współrealizowanego przez Banki Żywności projektu jest opracowanie i wdrożenie do przedsiębiorstw, w łańcuchu żywnościowym, procedur ograniczenia strat i marnotrawstwa żywności z wykorzystaniem innowacyjnego systemu MOST, czyli Modelu Ograniczania Strat i Marnowania Żywności z Korzyścią dla Społeczeństwa. Projekt został dofinansowany z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach I konkursu w programie Innowacje Społeczne. Na początek będzie testowany w branży mleczarskiej.
Liderem projektu jest Polskie Towarzystwo Technologów Żywności.
W skład konsorcjum wchodzą:
- Federacja Polskich Banków Żywności
- COBRO - Instytut Badawczy Opakowań
- Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-Państwowy Instytut Badawczy
- Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita
Beneficjentami projektu ma być nie tylko branża żywnościowa, ale również organizacje społeczne i potrzebujący.
Model zakłada również analizę systemu przekazywania darowizn żywności na działalność charytatywną.

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.