Ceny żywności rosną szybciej niż innych produktów

Inflacja w maju wyniosła 1,9 proc. rok do roku, natomiast w porównaniu z kwietniem średnie ceny towarów i usług nie zmieniły się. Żywność znów drożała szybciej niż inne kategorie - poza paliwami.

W maju br. ceny żywności w porównaniu z poprzednim miesiącem wzrosły o 0,8 proc., podczas gdy średnie ceny towarów i usług nie uległy zmianie.

Jak podaje GUS, najbardziej podrożały owoce (o 5,8 proc.), tłuszcze roślinne (o 2,9 proc.) i zwierzęce (o 2,5 proc.) oraz mąka (o 1,8 proc.). Więcej o 1,3 proc. niż przed miesiącem konsumenci płacili za mięso, przy czym najbardziej podrożała wieprzowina (o 2,8 proc.) Droższe niż w kwietniu 2017 r. były makarony i produkty makaronowe (o 0,8 proc.), ryby i owoce morza (o 0,4 proc.) oraz artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (+0,3 proc.), przy czym te ostatnie były jedynym produktem z grupy, którego cena spadła (o 0,9 proc.). Lekko podrożały cukier (o 0,2 proc.) i pieczywo (o 0,1 proc.).

Tańsze niż przed miesiącem były natomiast w maju warzywa (o 2,6 proc.) i ryż (0,6 proc.). Napoje bezalkoholowe zdrożały o 0,6 proc., zaś alkohole o 0,3 proc.

W ujęciu rocznym żywność podrożała o 3,9 proc. i z wyjątkiem paliw był to ponownie najmocniejszy wzrost w całej grupie produktów i usług konsumenckich. Razem z napojami bezalkoholowymi wzrost wyniósł 3,7 proc., natomiast alkohole i wyroby tytoniowe były średnio droższe o 0,9 proc. niż w maju 2016 roku. W ciągu pięciu miesięcy 2017 roku żywność zdrożała ogółem o 3,6 proc. rok do roku, natomiast od grudnia o 3,3 proc. Inflacja ogółem wyniosła w tych okresach odpowiednio 2,0 proc. i 1,0 proc.

Magdalena Weiss 3268 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.