Mniej kalorii w Biedronce
W sklepach sieci pojawiły się opracowane wspólnie z Instytutem Żywności i Żywienia zupy pod marką Vital fresh.
W ofercie Biedronki dostępne są cztery rodzaje zup kremów: marchewkowo-dyniowa, szparagowa, z ciecierzycy, warzywna oraz zupa farmerska, przygotowana z warzyw strączkowych z dodatkiem ziaren zbóż: jęczmienia perłowego i orkiszu.
Zupy Vital fresh nie zawierają substancji konserwujących, wzmacniaczy smaku, barwników ani tłuszczu zwierzęcego. Dzięki etykietom z zaznaczoną liczbą kilokalorii każdy klient kupujący produkty z linii „kcalculation – licz kalorie!” z łatwością policzy wartość kaloryczną spożywanych przez siebie posiłków.
Wśród produktów z linii „kcalculation – licz kalorie!” dostępne są również m.in. przygotowane do bezpośredniego spożycia „Marcheweczki Vital fresh” i „Chrupiące plasterki jabłka Vitanella”. Kolejne propozycje przekąsek stanowią „BIO wafle ryżowe Vitanella” z amarantusem lub z żytem, o niskiej zawartości tłuszczu i bez dodatku cukru oraz rodzynki sułtańskie BakaD’Or Kids.
Ponadto zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, sieć udoskonala skład produktów marki własnej w celu poprawy ich wartości odżywczej, m.in. poprzez: obniżenie zawartości tłuszczu, eliminację tłuszczy nasyconych i trans, redukcję zawartości soli i cukru, przy jednoczesnym utrzymaniu walorów smakowych.
W 2015 r. w ten sposób ulepszono skład 45 wyrobów.

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.
Komentarze