Polska Rada Winiarstwa: cydr z ogromnym potencjałem wzrostu

W kilka najbliższych lat produkcja cydru w Polsce powinna się zwiększyć do 50 mln litrów rocznie z ok. 2 mln litrów na koniec 2013 r. - szacuje Polska Rada Winiarstwa.

- Od stycznia 2013 r. Ministerstwo Finansów określiło odrębną stawkę podatku akcyzowego na cydry i perry o zawartości alkoholu do 5 proc., niższą od obowiązującej na inne wyroby winiarskie – podkreśla Elżbieta Pawłowska, dyrektor biura Polskiej Rady Winiarstwa.

Jej zdaniem, na efekty w postaci istotnego wzrostu zainteresowania producentów tym właśnie segmentem i pojawienia się wielu nowych marek nie trzeba było długo czekać.

- W tej sytuacji, jak oceniają eksperci, można się spodziewać zwiększenia produkcji cydru w ciągu najbliższych kilku lat do poziomu 50 mln litrów rocznie z o obecnych prawie 2 mln litrów – szacuje Elżbieta Pawłowska.

Jednym z kluczowym elementów rozwoju w tym przypadku będzie miała dominująca pozycja Polski na rynku produkcji i przetwórstwa jabłek.