U producenta - asortyment

Mieszanki ciast, czyli wyczarowane z proszku

Obecnie wartość tego rynku szacowana jest na ok. 80 mln zł i nadal rośnie.

Więcej niż co piąta partia mięsa nieprawidłowa

Inspekcja Handlowa na wniosek UOKiK-u sprawdziła jakość mięsa i jego przetworów w sklepach i hurtowniach.

Ryby: Ze smakiem, ale i z empatią

Placówki małoformatowe odpowiadają za ponad połowę wolumenu zakupów ryb świeżych i mrożonych z wyłączeniem karpia, z czego połowa przypadła na sklepy rybne.

Polacy kochają pieczywo

Konsumenci nie wyobrażają sobie dnia bez kromki świeżego chleba czy chrupiącej bułki.

Święta smakują czekoladą

W okresie listopada-grudzień sprzedaje się jedna czwarta kategorii pralin w Polsce. Swoje 5 minut mają też tabliczki czekoladowe.

Niezbędne do pieczenia

Bez masła i margaryny nie byłoby świątecznych wypieków. Dlatego wysokie ceny tych strategicznych dla polskiej kuchni produktów w grudniu klientów nie odstraszą.

Absolutnie niepostnie

Przed świętami nie zmienia się struktura spożycia mięsa. Więcej dzieje się w wędlinach i przetworach mięsnych. Tu konsumenci są bardziej skłonni do eksperymentów.

Przyprawy: Sezon na sypkie

Gwiazdka to czas gotowania na bazie tradycyjnych przepisów. Gotuje się dużo, rodzinnie i raczej samodzielnie, choć z pewnych ułatwień oczywiście się korzysta.

Wszystko w porządku

Polacy, co nie dziwi, niespecjalnie lubią sprzątać, choć nie mają z tym problemu. Jak wynika z badań ARC Rynek i Opinia, lubią mieć czysto w domu, ponieważ czują się wówczas komfortowo.

Bakalie: do tańca i do różańca

Mimo że bakalie coraz częściej spożywane są jako codzienna przekąska, piki sprzedażowe wciąż przypadają na okresy przedświąteczne.

Zbliża się 5 minut karpia

W grudniu Polacy wydają na ryby świeże i mrożone dwa razy więcej niż w pozostałych miesiącach roku i niemal dwa razy więcej za nie płacą.