Pinta rozpoczyna budowę browaru

Pinta rozpoczęła budowę browaru w gminie Radziechowy-Wieprz koło słynącego z tradycji piwnej Żywca.

Generalnym wykonawcą inwestycji jest wybrana w postępowaniu ofertowym firma P.B. Inbud Bielsko z Bielska-Białej, zajmująca się kompleksowym wykonawstwem robót budowlanych. Budowa, której koszt ma wynieść prawie 10 mln zł, zakończy się na przełomie sierpnia i września 2018 r. Trzy miesiące później nowy browar ma rozpocząć warzenie piwa.

Jak podkreśla Pinta, jej inwestycja rozpoczyna się w okresie bardzo dobrej koniunktury na polskim rynku budowlanym.

W ciągu roku od ogłoszenia przez Pintę planów budowy własnego browaru ceny za roboty budowlane wzrosły o 25-30 proc. Dlatego inwestor zdecydował się podzielić budowę browaru na dwa etapy. W pierwszym, którego realizacja rozpoczyna się dzisiaj, Pinta zbuduje kompletny budynek produkcyjny i administracyjno-socjalny. Po przeprowadzeniu kolejnych przetargów nowy browar zostanie wyposażony w urządzenia do warzenia i rozlewu piwa. W drugim etapie, który planowany jest na lata 2019-2020, powstanie taproom (firmowy pub) wraz z infrastrukturą dla odwiedzających browar, dokończona też zostanie charakterystyczna elewacja z kontenerów. W stosunku do pierwotnych planów budżet inwestycji musiał wzrosnąć z niemal 15 mln zł za całość do prawie 21 mln zł brutto tylko za I etap.

Budżet potrzebny do zrealizowania pierwszego etapu inwestycji uzupełniły m.in. dotacje z kredytu technologicznego Banku Gospodarstwa Krajowego na kwotę 4,6 mln zł oraz ze Śląskiego Centrum Przedsiębiorczości – ponad 1,4 mln zł. Pieniądze z ostatniego źródła pochodzą z dwóch dotacji, które zostaną wykorzystane na zbudowanie unikatowej w Europie linii technologicznej do produkcji piw lodowych oraz systemu informatycznego obsługującego pracę browaru od zakupu surowców po udostępnianie klientom informacji o historii warzenia każdego piwa po sczytaniu kodu na etykiecie.

Na kapitały własne inwestycji złożą się dotychczasowi wspólnicy Browaru Pinta: Ziemowit Fałat, Marek Semla i Grzegorz Zwierzyna oraz doproszeni do tego grona nowi wspólnicy: Cedric Gendaj i Tomasz Grendysz, którzy objęli 50 proc. akcji spółki. Cedric Gendaj jest współwłaścicielem firmy SmakPiwa.pl, importera piw i przedstawiciela w Polsce m.in. amerykańskiego browaru Stone Brewing, duńskiego Mikkeller i szwedzkiego Omnipollo. Tomasz Grendysz zawodowo jest finansistą, a prywatnie podróżnikiem i miłośnikiem piwa rzemieślniczego.

Możliwości produkcyjne nowego browaru, planowane pierwotnie na 15 tys. hl, mają teraz wynosić 20 tys. hl rocznie, głównie z powodu szybko rosnącej sprzedaży piw Pinta w kraju i za granicą. Producent szacuje, że w całym 2017 r. sprzeda prawdopodobnie ok.17 tys. hl, czyli o ponad 3 tys. hl piwa więcej niż przed rokiem. Docelowo w nowym browarze Pinty ma powstawać 50 tys. hl piwa. Po rozpoczęciu warzenia piwa w nowym browarze Pinty ma być zatrudnionych ponad 30 osób.

Na razie producent pozostaje tzw. browarem kontraktowym, który warzy swoje piwa, korzystając z dwóch wynajmowanych browarów w Zawierciu i Zarzeczu.

Magdalena Weiss 939 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.