Do walki z otyłością

Porozumienie naukowców, producentów żywności, handlowców i restauratorów to początek prac nad optymalizacją wartości energetycznej lub/i składu produktów żywnościowych.

Przedstawiciele Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP), Polskiej Organizacja Handlu i Dystrybucji (POHiD), Polbisco – Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków, Związku Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu oraz Instytutu Żywności i Żywienia podpisali „List intencyjny na rzecz optymalizacji wartości energetycznej lub/i składu produktów spożywczych w Polsce”.

– Poprawa jakości żywieniowej produktów żywnościowych i ułatwienie konsumentom dostępu do tzw. „zdrowszej opcji” są wskazywane jako jedno z istotnych działań mających na celu zahamowanie niekorzystnych trendów, takich jak nadwaga i otyłość. Wytyczne w tym zakresie zawarte są m.in. w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 4 sierpnia 2016 r. w sprawie Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016 –2020 - powiedział prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia. Zaznaczył przy tym, że istotna jest również konieczność dopasowania celów optymalizacyjnych do potrzeb i nawyków żywieniowych polskich konsumentów.

Podpisanie listu intencyjnego o współpracy w zakresie optymalizacji produktów spożywczych w Polsce wpisuje się w aktualne zalecenia Unii Europejskiej, co podkreślił Przewodniczący Europejskiej Platformy ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia Wojciech Kałamarz. UE zaleca krajom członkowskim wprowadzanie krajowych planów ulepszania produktów spożywczych, rekomendując współpracę z producentami żywności, sprzedawcami detalicznymi oraz sektorem gastronomii.

Andrzej Gantner, dyrektor generalny i członek zarządu PFPŻ ZP przypomniał, że producenci żywności od wielu lat podejmują działania na rzecz poprawy jakości żywieniowej produktów spożywczych. - Osiągają to poprzez innowacje oraz, tam gdzie to możliwe i właściwe, reformulację produktów. Dotyczy to m.in. redukcji soli, cukru, kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych typu trans - powiedział. - Jednocześnie podejmowane są prace na rzecz podwyższenia wszędzie tam, gdzie to możliwe, zawartości takich składników jak błonnik, pełne ziarno, owoce, warzywa czy surowce mleczne - zaznaczył. Podkreślił, że podpisanie listu intencyjnego o współpracy umożliwi skoordynowanych działań w tym zakresie z udziałem wszystkich znaczących uczestników łańcucha żywnościowego.

 

Barbara Mikusińska 631 Artykuły

Współtwórczyni „Handlu”. Od początku jego istnienia, czyli od 1993 r., redaktor naczelna. Globtroterka.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.