Śniadanie inaczej

Kruche tartaletki z paprykowo-pomidorowym twarożkiem.

Składniki na ciasto:
230 g mąki pszennej
100 g masła
łyżka śmietany
3 łyżki zimnej wody
0/5 łyżeczki soli
 
Składniki na nadzienie:
2 łyżki Ketchupu Kotlin Łagodny
250 g tłustego twarogu
spora szczypta soli
spora szczypta pieprzu
łyżka śmietany
pół czerwonej papryki
 
Dodatkowo:
Ketchup Kotlin Łagodny na nos Rudolfa
10 łyżeczek kremowego serka naturalnego
ziarna pieprzu na oczy Rudolfa
precelki na rogi Rudolfa
odrobina masła i bułki tartej do foremek

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą. Siekamy ją z masłem po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy wodę, śmietanę, jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na 10 części. Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy ciastem i schładzamy przez 15 minut. Twarożek mieszamy ze śmietaną, Ketchupem Kotlin Łagodny, pokrojoną w kostkę papryką oraz jajkiem i przyprawami. Nakładamy do foremek wyłożonych ciastem i pieczemy około 20-25 minut, aż ciasto będzie przyrumienione. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Każdą tartaletkę smarujemy kremowym twarożkiem i ozdabiamy, z precelków tworząc rogi Rudolfa, z ketchupu Kotlin Łagodny nos, a z pieprzu oczy.

Joanna Hamdan 5647 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.