Naleśniki inaczej

Szpinakowe naleśniki "choinki" na ciepło - z serem, wędliną i ketchupem.

SKŁADNIKI (na 10 szt.)

  • świeży szpinak - 80 gramów

  • mąka pszenna - 1,5 szklanki

  • mleko - 1 szklanka

  • woda gazowana - 1 szklanka

  • jajka - 2 sztuki

  • olej - 1 łyżka

  • sól - szczypta

DODATKI:

  • ketchup Łagodny

  • ser typu mozzarella w plastrach

  • ulubiona wędlina

  • masło klarowane - do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak z dodatkiem mleka zmiksować na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelać do miski. Kolejno wlać wodę gazowaną oraz olej, wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać - najlepiej rózgą. Całość odstawić na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało. Na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta, a kiedy zetnie się z wierzchniej strony - przewrócić na drugą. Na jedną połowę naleśnika ułożyć plasterki sera mozzarelli oraz wędliny, złożyć. Ponownie na jedną połowę położyć ser oraz wędlinę i złożyć – w ten sposób powstanie nadziany 'trójkąt'. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć naleśniki i zapiekać 2-3 minuty, aby tylko ser się podgrzał. Wierzch polać ketchupem na kształt łańcucha.

Smacznego!

 

Ilona Mrozowska 2079 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.