Kuchnia włoska na każdą pogodę

Penne rigate w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

SKŁADNIKI:

- 150 g mascarpone

- 1/3 szklanki bulionu lub wody

- sól i świeżo mielony czarny pieprz

- do podania: tarty parmezan, listki świeżej bazylii

WYKONANIE:

Szpinak myjemy i przekładamy do dużego durszlaka. Boczek oraz suszone pomidory kroimy w kostkę. W międzyczasie gotujemy makaron i odcedzamy go na sitku, w którym znajduje się szpinak, przelewając liście gorącą wodą. Boczek przekładamy na patelnię i podsmażamy. Po kilku minutach odlewamy tłuszcz z patelni. Dodajemy suszone pomidory, bulion oraz mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do powstania kremowego sosu. Na patelnię wrzucamy makaron i szpinak, ponownie mieszamy. Podajemy posypane startym parmezanem i listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

Ilona Mrozowska 2076 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.