Przepis na udane Halloween

Pieczone ziemniaki "duszki" paprykowo-ziołowe.

Składniki:
ketchup Kotlin Czosnek i Bazylia
ok. 1 kg ziemniaków
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka tymianku
1 łyżka rozmarynu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki wędzonej 

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w około 4-5 mm plastry i z każdego wycinamy kształt duszka foremką do wykrawania.
Ziemniaczane duszki przekładamy do miski, wlewamy olej, wsypujemy sól, obydwie papryki i dokładnie mieszamy. Dużą blaszkę - najlepiej tą z wyposażenia piekarnika - wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej duszki. Część duszków posypujemy tymiankiem, inne rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35-40 minut, aż ziemniaki się lekko zarumienią. Podajemy z ketchupem Kotlin Czosnek i Bazylia jako dip.

Smacznego!

Joanna Hamdan 5542 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.