Makro: II edycja programu Szef dla Młodych Talentów

Nowy cykl zainaugurował Mikser Kulinarny, w którym udział wzięło 200 osób z całej Polski.

Pierwszy Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów odbył się 20 października w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie. W bezpłatnym spotkaniu udział wzięło 200 uczniów szkół gastronomicznych i młodych kucharzy z całej Polski.

Pokaz kulinarny poprowadzili Wojciech Harapkiewicz – szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju oraz Paweł Oszczyk – „Szef Roku” Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2016. Zaprezentowali oni bogactwo mięs i ich zastosowań w kuchni oraz przygotowali takie dania, jak pastrami z kaczki, tatar z sarny czy stek z jelenia. Natomiast Tomasz Górski, starszy specjalista ds. mięsa w Makro Polska, opowiedział uczniom m.in. o rodzajach mięsa, wskaźnikach jakości i warunkach przechowywania oraz zaprezentował im wybrane produkty. Nie zabrakło także prelekcji o tym, jak osiągnąć sukces w branży gastronomicznej, którą poprowadziła Dorota Minta – psycholog i doradca rozwoju osobistego. Po wszystkich zajęciach na uczniów czekał quiz w którym nagrodą jest staż dla trzech osób w restauracji Babinicz.

Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, prowadzony z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodych kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni. W pierwszej edycji programu w dziewięciu Mikserach Kulinarnych udział wzięło 1100 uczestników z całej Polski, spośród których piętnastu wygrało staże w restauracjach: Babinicz, Tel Aviv, Narvil, Olszewskiego 128, A Nóż Widelec, Strefa i Salto. Z myślą o uczniach powstają także materiały edukacyjne i książka „Mix Wiedzy Kulinarnej”.

Nad projektem czuwa Rada Programowa złożona z: Justyny Adamczyk, Pawła Oszczyka, Wojciecha Harapkiewicza, Macieja Nowickiego, Martina Gimeneza Castro, Witka Iwańskiego, Kasi Daniłowicz, Agaty Wojdy, Andrzeja Polana, Ernesta Jagodzińskiego, Michała Kutra, Janusza Fica i Jarka Walczyka.

Partnerami programu Szef dla Młodych Talentów są: Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska – międzynarodowy przewodnik prezentujący najlepsze restauracje, hotele i produkty w Polsce oraz ChemaN – producent profesjonalnej odzieży dla gastronomii, który przygotowuje koszulki i bluzy dla uczestników Mikserów Kulinarnych i zdobywców staży.

Joanna Hamdan 5542 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.