Na poprawę nastroju

Czekoladowa tarta Toblerone.

Składniki na spód:
opakowanie ciastek owsianych
2- 3 łyżki oleju kokosowego

Składniki na masę czekoladową:
100 g czekolady Toblerone Dark
1 serek mascarpone
3-4 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżka słodkiej śmietany (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Rozkruszamy ciastka w malakserze, kruszonkę mieszamy w misce z olejem kokosowym, wyklejamy posmarowane naczynie do tarty. Przyciskamy, tworząc zwarty spód. Podpiekamy w piekarniku na złoto - ok. 15-20 min w 180 stopniach. Studzimy. Ciemną czekoladę Toblerone Dark kroimy na drobną kostkę (ok. pół czekolady) albo ścieramy na grubych oczkach na tarce. Mascarpone, startą czekoladę Toblerone, krem czekoladowo-orzechowy i masło orzechowe mieszamy w mikserze na gładką masę. Jeśli będzie za gęsta można dodać łyżkę słodkiej śmietany. Wylewamy masę na wystudzony spód. Dekorujemy malinami, miętą i resztą pokruszonej czekolady Toblerone. Dodatkowo możemy udekorować jadalnymi kwiatami typu bratki bądź nasturcje. Przed podaniem schładzamy przez ok. 3 godziny.

Smacznego!

Joanna Hamdan 5542 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.