Ceny żywności znów szybują

Artykuły spożywcze były we wrześniu 2017 r. droższe niż przed rokiem o 5,3 proc. To najszybciej drożejąca kategoria produktów.

Pod względem tempa wzrostu cen w ujęciu rocznym żywność wyprzedziła tym razem nawet paliwa, które zazwyczaj drożały najszybciej. W stosunku do sierpnia ceny jedzenia zwiększyły się o 0,5 proc., dokładając do ogólnej inflacji 0,11 pkt proc. Ceny na całym rynku wzrosły w tym czasie o 0,4 proc., a rok do roku o 2,2 proc.

Koniem pociągowym inflacji cen żywności wciąż pozostawało masło.

- Najbardziej podrożało masło (o 6,9 proc.), warzywa (o 2,4 proc.) i ryż (o 1,0 proc) - wylicza GUS w komunikacie. Warto dodać, że są to wzrosty cen w ujęciu miesięcznym, nie rocznym. - Więcej niż w poprzednim miesiącu należało zapłacić za mleko, sery i jaja (przeciętnie o 0,7 proc., w tym jogurty, śmietanę, napoje i desery mleczne – o 0,9 proc., sery i twarogi oraz mleko – po 0,7proc., a także jaja – o 0,6 proc.) - informuje urząd.

Droższy był także makaron (o 0,5 proc.) oraz mięso (o 0,3 proc.), przy czym tym razem najbardziej podrożał drób (+0,7 proc.). Potaniał natomiast cukier (o 2,9 proc.), czekolada (-1,4 proc.) oraz owoce (-1,0 proc.). Obniżyły się też ceny soków (-0,6 proc.), kakao i czekolady w proszku oraz herbaty. Droższa niż w sierpniu była woda oraz alkohole (+0,5 proc.).

Zdjęcie: Photogenica

Magdalena Weiss 950 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.