Lidl przyłącza się do obchodów Światowego Dnia Żywności

Sieć przyłącza się do kampanii wzywającej Polaków do niemarnowania żywności. Razem z bankami będzie też apelować do dyrektorów szkół o wydłużenie przerw obiadowych.

Z najnowszego badania Kantar MillwardBrown „Nie marnuj jedzenia 2017”, który powstał na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności (X.2017) wynika, że niemal 35 proc. Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność.

Badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują: pieczywo (51 proc.), wędliny (49 proc.), warzywa (33 proc.), owoce (32 proc.), a także jogurty (16 proc.). Do najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności należą: przegapienie terminu przydatności do spożycia (34 proc.) czy zbyt duże zakupy (15 proc.).

- Liczba osób, które przyznają się do marnowania jedzenia jest od lat utrzymuje się na stałym poziomie. Cieszy fakt, iż od kilku lat Polacy nie deklarują, że marnują więcej. Jednak dane te mobilizują nas do jeszcze bardziej wytężonej pracy na rzecz edukacji społeczeństwa, jak nie marnować jedzenia – Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Żywność marnują już dzieci

Zjawisko marnowania żywności dotyczy nie tylko osób dorosłych. Takie zachowania można zaobserwować także u dzieci. Młodzież pozostawia najczęściej niezjedzone ziemniaki, a następnie pieczywo, owoce, warzywa - wynika tym razem z badań realizowanych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (SGGW). Uczniowie ogółem pozostawiają niezjedzone około 25 g produktów dziennie, co w przeliczeniu na rok daje ponad 8 kg zmarnowanej żywności.

Okazuje się, że jedną z przyczyn marnowania jedzenia przez uczniów są zbyt krótkie lub zbyt wczesne przerwy obiadowe w szkole. Jak wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli w 11 z 20 kontrolowanych szkół nie zapewniono chociażby 20-minutowej przerwy przeznaczonej na spożycie obiadu przez wszystkich chętnych uczniów.

- W szkołach tych obowiązywały 15-minutowe przerwy, a w niektórych również 10-minutowe. Zdarzało się również, że obiady były wydawane już od godziny 9.20 – dodaje Stanisław Dziwisz, doradca ekonomiczny delegatury NIK w Krakowie.

Banki Żywności ponawiają więc apel do dyrektorów szkół, aby wydłużyć przerwę obiadową do 30 minut. Zasadność wydłużenia przerw obiadowych dostrzegają także rodzice uczniów.

Banki Żywności celebrują Światowy Dzień Żywności

W Polsce o pełne wykorzystanie produktów spożywczych walczą Banki Żywności. Tworzą system, w którym wszelkie nadwyżki, dzięki hojności darczyńców, mogą być błyskawicznie przekazane osobom najbardziej potrzebującym. Banki Żywności to również sztab ekspertów, którzy o zdrowym odżywianiu, ale i o smacznej kuchni wiedzą wszystko.

Z okazji Światowego Dnia Żywności, który przypada 16 października, Banki Żywności zorganizują ponad 30 wydarzeń specjalnych w całej Polsce. Będą to happeningi, warsztaty kulinarne lub konferencje. Wydarzenia są organizowane z myślą o dzieciach i młodzieży, aby zmieniać nawyki i zachęcać do ograniczania marnowania żywności oraz odżywiać się prawidłowo. W tym roku partnerem strategicznym obchodów jest licząca ponad 620 sklepów sieć handlowa Lidl.

- Nie ma piękniejszego gestu niż dzielenie się jedzeniem z drugą osobą. Ta prosta czynność daje nam wiele radości i przypomina o relacjach z drugim człowiekiem – uważa Aleksandra Robaszkiewicz, PR manager Lidl Polska.

Podkreśla przy tym, że współpraca firmy Lidl z Federacją Polskich Banków Żywności trwa już 15 lat i wciąż się rozwija. - Razem z naszymi pracownikami, klientami i Federacją chcemy promować ideę niemarnowania żywności, a każde działanie w tym zakresie to wielki krok w stronę budowania świadomości na temat odpowiedzialnego dysponowania żywnością – komentuje Aleksandra Robaszkiewicz.

Katarzyna Pierzchała 1563 Artykuły

W „Handlu” od 2004 r. Europę przemierza dla przyjemności, Polskę w poszukiwaniu sklepów wartych uwagi. Zgłębia handel od podszewki. Puzzlomaniaczka.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.