Krajowa Spółka Cukrowa znów szuka prezesa

Paweł Piotrowski, który szefem Krajowej Spółki Cukrowej był od marca 2016 r., został odwołany ze stanowiska.

W dość lakonicznym komunikacie Krajowa Spółka Cukrowa poinformowała, że rada nadzorcza spółki na posiedzeniu w dniu 10 października 2017 r. odwołała ze składu zarządu prezesa - Pawła Piotrowskiego, a jednocześnie delegowała Henryka Wnorowskiego, członka rady nadzorczej do tymczasowego piastowania fotelu prezesa, ale tylko do czasu powołania przez radę nadzorczą nowego szefa KSC (nie dłużej jednak niż na okres trzech miesięcy).

To już kolejna zmiana w ostatnim czasie w tym cukrowym gigancie. Na początku 2016 r. to Marek Spuz vel Szpos (wcześniej prezes Fabryki Cukierków „Pszczółka” w Lublinie) został odwołany ze stanowiska prezesa Krajowej Spółki Cukrowej, a jego miejsce - od marca 2016 r. - zajął właśnie Paweł Piotrowski. Wcześniej był on wiceministrem w rządzie PiS i odpowiadał m.in. za przedsiębiorstwa zajmujące się rolnictwem, w tym Krajową Spółkę Cukrową.

Krajowa Spółka Cukrowa powstała w sierpniu 2002 r. i jest obecnie największym w Polsce i ósmym, co do wielkości, producentem cukru buraczanego w Europie. Jej udział w rodzimym rynku cukru wynosi prawie 40 proc., a pod względem przychodów ze sprzedaży i kapitału spółka mieści się w pierwszej setce największych firm w Polsce. Od 30 września 2003 r. KSC działa, jako jednolity ogólnopolski koncern, w którego skład wchodzi siedem oddziałów produkujących cukier. Flagową marką spółki jest Polski Cukier.

 

Ilona Mrozowska 2099 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.