W Polsce będzie produkowana whiskey

Destylarnia Wolf Distillery ma ruszyć pod koniec 2018 roku, a pierwsze trunki pojawią się w sprzedaży nie wcześniej niż w 2021 roku.

Kapitał na start projektu ma być zebrany poprzez platformę crowfundingową w wyniku sprzedaży akcji lub pozyskania inwestora.

Destylarnia ma być zlokalizowana na terenie województwa lubelskiego, a destylaty powstawać wyłącznie z polskich słodowanych i niesłodowanych zbóż, ręcznie śrutowanych.

Do momentu uruchomienia produkcji żadne trunki od Wolfa nie będą na sprzedaż, co oznacza, że na półkach sklepowych znajdą się nie wcześniej niż w 2021 roku.

Jednak szansa na zakup tej w 100-proc. polskiej whiskey pojawi się na Whisky Live Warsaw 2017. W trakcie Festiwalu odbędzie się bowiem licytacja kolekcji siedemnastu butelek „wilczej” whiskey oraz 30-l beczki Wolf Whiskey Smoky. Jej zawartość przez prawie trzy lata leżakowała w czterech różnych beczkach (po porto, winie wiśniowym, moskatelu i z amerykańskiego dębu). Następnie, wykorzystując metodę solera, destylaty zostały na ponad pół roku przelane do specjalnie przygotowanej beczki, wykonanej z polskiego dębu.

Cena wywoławcza kolekcji siedemnastu butelek whiskey, jak i beczki wynosi 5 tys. zł.

Joanna Hamdan 5639 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.