Sebastian Olma na Barilla Pasta World Championship

27 września w Mediolanie szefowie kuchni całego świata spotkają się, by walczyć o tytuł mistrza włoskiej kuchni. Polska po raz pierwszy ma swojego reprezentanta.

Pasta World Championship organizowane są przez Akademię Barilla już od 6 lat. Tegoroczna edycja odbywa się w trakcie obchodów 140. rocznicy istnienia Barilli.

Konkurs to wydarzenie, które celebruje najważniejszy składnik włoskiej kuchni, czyli pastę, a misją mistrzostw jest promowanie bogactwa kuchni włoskiej.

Polski reprezentant po raz pierwszy bierze udział w Mistrzostwach. Jest nim Sebastian Olma, zwycięzca drugiej edycji programu Top Chef. Wcześniej doświadczenie zdobywał w restauracji Gordona Ramsaya oraz Toma Aikensa. Jako uczestnik konkursu otrzymał wsparcie coacha Roberta Rossiego, szefa kuchni włoskiej restauracji Silene nagrodzonej gwiazdką Michelin.

Barilla Pasta World Championship to nie tylko rywalizacja, to również możliwość spotkania i porozmawiania z szefami kuchni najlepszych restauracji świata, smakoszy i ekspertami kulinarnymi. Obecni tam będą m.in. Roberto Rossi, Lorenzo Cogo – kucharz, który swoją pierwszą gwiazdkę Michelin zdobył w wieku 25 lat; Mateo Baronetto, który prowadzi swoją restaurację Del Cambio w Turynie oraz Caterina Ceraudo z resturacji Dattilo w południowych Włoszech.

Barilla Pasta World Championship odbędą się 27-29 września w Mediolanie i Parmie. Pierwsza konkurencja będzie polegała na przygotowaniu autorskiego dania, którego receptura została wcześniej zgłoszona. Kolejna konkurencja wymaga świeżego spojrzenia na klasyczną pastę pomodoro i wykorzystanie składników z Mystery Box, czyli skrzynki, której zawartość uczestnicy poznają dopiero podczas konkurencji. Finał odbędzie się 29 września w auli Akademii Barilla w Parmie. Nagrodą w konkursie jest szkolenie o wartości 5000 euro w prestiżowej szkole Alma.

Polski kucharz przygotuje w pierwszym etapie konkursu Casarecce Barilla z borowikami, combrem z jelenia i brukselką.

Zdjęcie: Robert Magdziak

Joanna Hamdan 5672 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.