Wawel z większą mocą

Wawel wprowadza nowe warianty smakowe produktów, modyfikuje je, stawiając na naturalne składniki, uszczelnia ich opakowania. Wszystko dzięki nowej inwestycji.

Nowe smaki Mieszanki Krakowskiej Wawel wprowadził w lipcu br. – Na półki sklepowe trafiają oblane czekoladą galaretki o smaku truskawkowym, gruszkowym, wiśniowym i owoców leśnych – wymienia Joanna Sztefko, dyrektor operacyjny w firmie Wawel. Ta odsłona Mieszanki jest pierwszym produktem, który opuścił linie drugiego zakładu, najnowszej inwestycji Wawelu. Powstał w podkrakowskich Doczycach obok istniejącego już zakładu nr 1.
– Inwestycję rozpoczęliśmy pod koniec 2015 r., a zakończyliśmy na początku lipca br. – informuje Sztefko i podkreśla, że jej łączny koszt przekroczył 100 mln zł.  

Nowy obiekt połączony jest z działającym już zakładem, także instalacjami technologicznymi. – Został wyposażony w najnowszej generacji linie technologiczne, zapewniające jakość produktów na najwyższym możliwym obecnie poziomie – charakteryzuje inwestycję  Joanna Sztefko. Dodaje, że w uruchomionej ostatnio części jest również hala magazynowa wysokiego składowania.

– Uruchomiliśmy zupełnie nową kuchnię, instalacje do przygotowywania mas, możemy wdrażać nowe smaki i receptury – wymienia Joanna Sztefko. – Nowa inwestycja zwiększyła nasze moce produkcyjne o ok. 20 proc.
– zaznacza. To z kolei umożliwia rozwój eksportu, który według informacji producenta rośnie w tempie dwucyfrowym i już odpowiada za niemal 12 proc. sprzedaży.
Zwiększenie liczby wariantów smakowych Mieszanki Krakowskiej nie jest jedyną innowacją Wawelu, której wdrożenie już umożliwiła nowa inwestycja w Dobczycach. Joanna Sztefko mówi, że wpisuje się ona w realizowaną przez firmę ideę ciągłego doskonalenia i wdrażania innowacyjnych rozwiązań w obecnym portfolio produktów. Wymienia przy tym ostatnie nowości, jak Fresh & Fruity czy Tofflairs, zwraca też uwagę na opakowania. Od lipca Mieszanka Krakowska ma nowe, choć wygladające tak jak dotąd. Czyli z charakterystycznym dwuskrętem, ale ze zgrzanymi krawędziami. To bardzo szczelny rodzaj opakowań, który ponadto usprawnia przechowywanie produktów na sklepowych półkach. – Bez uszczerbku na jakości – podkreśla dyrektor operacyjny. Inne produkty z portfolio Wawelu, takie jak np. Fresh & Fruity, od początku pakowane są w ten sposób.

– Dzięki inwestycji mamy zaplecze technologiczne niezbędne do prac nad innowacjami i doskonaleniem receptur w kierunku „czystej” etykiety – mówi Joanna Sztefko. To wyraźny trend na rynku – konsumenci oczekują, że produkty, także słodycze, będą bazować na naturalnych składnikach. Informacji o tym szukają na etykietach, które coraz wnikliwiej studiują. – W sposób pionierski dla branży słodyczy zmodyfikowaliśmy  skład zasadniczo całego asortymentu produktów, dzięki czemu nie zawierają niepotrzebnych dodatków, barwników i konserwantów, za to tylko naturalne aromaty i więcej niż dotychczas składników pożądanych w danym wyrobie, np. orzeszków arachidowych czy ziarna kakaowego – zaznacza Sztefko. Wawel całkowicie zrezygnował ze stosowania syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszczów, które zawierają tłuszcze trans, postawił na certyfikowaną lecytynę sojową (bez GMO). – Wszystkie nasze obecne działania podejmowane są zgodnie z dewizą „Czujesz się dobrze, czynisz dobrze” – mówi Joanna Sztefko. To hasło kampanii „Dobre składniki”, w której o wdrażaniu tzw. czystej etykiety Wawel informuje na stronie www.dobreskladniki.pl.

– Kwestią czasu jest, kiedy nowy zakład zostanie doposażony w maszyny do produkcji kolejnych wyrobów, z uwagi na przestronność można w nim dodatkowo zamontować dwie-trzy kompletne linie – mówi Joanna Sztefko. Zapowiada, że do Mieszanki Krakowskiej w 2018 r. dołączy więcej nowych smaków. – Za wcześnie jednak, aby mówić o konkretach, dopóki trwają prace technologiczne, a projekty linii produkcyjnych znajdują się jeszcze na deskach kreślarskich naszych inżynierów – zaznacza.    

Barbara Mikusińska 631 Artykuły

Współtwórczyni „Handlu”. Od początku jego istnienia, czyli od 1993 r., redaktor naczelna. Globtroterka.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.