Wyroby winiarskie ze wsparciem

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi tworzy Zespół ds. opracowania programu sektorowego dla sektora wyrobów winiarskich w Polsce. W naszym kraju produkuje się rocznie 1,2 mln hl fermentowanych napojów winiarskich, ok. 1 mln l miodów pitnych i 0,7 mln l win gronowych.

Na zdjęciu: uczestnicy powstającego Zespołu ds. opracowania programu sektorowego dla sektora
wyrobów winiarskich w Polsce podczas zwiedzania hal produkcyjnych i magazynów spółki Jantoń.

W skład Zespołu wchodzą przedstawiciele urzędów centralnych, jednostek naukowo-badawczych, jak również osoby reprezentujące organizacje winiarskie. 15 września członkowie zespołu wzięli udział w wyjazdowym spotkaniu, które przybliżyło im specyfikę i problemy branży winiarskiej w Polsce. Współorganizatorem wydarzenia był Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.

Ważnym punktem wydarzenia była dyskusja na temat aktualnej sytuacji, problemów branży winiarskiej, ich przyczyn i perspektyw na rozwój oraz specyfiki polskiego sektora winiarskiego, na który składa się winiarstwo owocowe, produkcja miodów pitnych oraz win gronowych. Udział poszczególnych podkategorii rynku winiarskiego jest w Polsce typowy dla szerokości geograficznej. W naszym kraju produkuje się 1,2 mln hl fermentowanych napojów winiarskich, ok. 1 mln l miodów pitnych i 0,7 mln l win gronowych.

Liderem produkcji fermentowanych napojów winiarskich w Unii Europejskiej jest Wielka Brytania, gdzie powstaje rocznie ok. 10,2 mln hl. Struktura polskiego winiarstwa wynika bezpośrednio z dostępności surowców. Polska jest liderem produkcji owoców takich jak jabłka, czarna porzeczka, wiśnie. W 2016 r. wyprodukowano w naszym kraju ponad 4 mln ton jabłek, co stawia nas na 3. pozycji na świecie po takich mocarstwach jak Chiny i USA.

Aktualnym światowym problemem jest stale rosnąca produkcja tych owoców, a winiarstwo owocowe daje potencjał odbioru i przetworzenia tych owoców.

- Obecnie największym wyzwaniem branży jest to, że nie ma w Polsce i Unii Europejskiej odpowiednich przepisów regulujących produkcję napojów fermentowanych, czyli win z innego surowca niż winogrona - mówi Jakub Nowak, prezes firmy Jantoń.

Zaznacza jednak, że jako kraj jesteśmy światowym potentatem jeżeli chodzi o surowiec z owoców. To, w połączeniu z nowoczesnymi zakładami produkcyjnymi, może pozwolić na budowanie silnej pozycji polskich produktów, takich jak cydr czy wina owocowe i grzane, na rynku światowym. - Istotnym jest fakt rozpoczęcia dialogu z przedstawicielami władzy i ustalenia wspólnego celu, jakim jest zbudowanie mocnej pozycji polskiej branży winiarskiej na świecie, opartej na sile polskiego surowca. Po spotkaniu jestem przekonany że zaczynamy wspólnie podążać w tym kierunku – przekonuje Jakub Nowak.

Zespół ds. opracowania programu sektorowego dla sektora wyrobów winiarskich w Polsce, którego celem jest stworzenie programu rozwoju, zacznie niebawem prace.

 

Ilona Mrozowska 2093 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.