Makaron z borowikami, estragonem i śmietaną

Propozycja na uroczysty obiad czy eleganckie przyjęcie.

Składniki:
1 opakowanie makaronu Lubella Wstążki Długie
600 g borowików
50 g płatków parmezanu
1 cebula
pęczek estragonu
120 ml białego wina
300 ml śmietanki 36%
50 g masła
sól i pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, pozostawiając pół kubka wody z gotowania.
W międzyczasie… Grzyby oczyszczamy i wypłuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Dobrze osuszamy i kroimy na duże kawałki. Cebulę drobno siekamy. Rozgrzewamy dobrze patelnię i smażymy borowiki na maśle, na mocnym ogniu – nie mieszając zbyt często. Dodajemy cebulę, smażymy chwilę, a następnie dolewamy białe wino – na mocnym ogniu, by alkohol odparował. Dodajemy do sosu makaron, estragon, sól, pieprz i gotujemy, aż trochę zgęstnieje. Podajemy z parmezanem.

Uwaga:
Jeśli sos zgęstnieje za bardzo, dodajemy odrobinę wody pozostałej z gotowania makaronu.

Smacznego!

Autorem przepisu jest Michał Magla Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Joanna Hamdan 5672 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.