Jabłek nie zabraknie, ale będą droższe

Będzie to rok producenta - mówią sadownicy, producenci jabłek - oczywiście tego, który owoce w tym roku ma.

Ze względu na kwietniowe i majowe mrozy wiele jabłoni potraciło kwiaty lub z powodu chłodów pszczoły ich nie zapyliły. Najbardziej uszkodzone są w tym roku stare odmiany takie jak: Lobo, Cortland, Jonagoldy i Idared. Najmniej ucierpiały Gloster, Ligol, Gala i Champion.

Według prognoz, zbiorów jabłek w tym roku wyniosą od 2,3 do 2,6 miliona ton, czyli o milion ton mniej niż w 2016 r. (spadek o 35 proc.). Pomimo mniejszych tegorocznych zbiorów nadal pozostaniemy największym producentem jabłek w Europie i 3. na świecie. Europa Zachodnia także narzeka na nieurodzaj tych owoców.

Bardzo duże straty w sadach jabłoniowych i gruszowych są w rejonie sadowniczym Warki i Grójca, w mniejszym stopniu ucierpiały sady w zachodniej części Polski.

Ceny jabłek, w ofercie hurtowej Rynku w Broniszach, wahają się od 30 zł do 45 zł za skrzynkę 15 kg. Czyli od 2 do 3 zł za kilogram. Jest to o połowę więcej niż rok temu. Przetwórnie na Mazowszu płacą producentom, w zależności od podaży, do 80 groszy za kilogram jabłek

Śliwek może być w tym roku mniej nawet 40 proc. co oczywiście wpływa na ceny, które w ofercie Rynku Hurtowego Bronisze są w niektórych odmianach nawet dwukrotnie droższe porównując z cenami 2016 r. Teraz ceny wahają się od 3,50 do 6 zł za krajowe węgierki i odmiany wielkoowocowe.

Mniej mamy gruszek i są one znacznie mniejsze, z powodu braku w owocach gniazd nasiennych. W okresie tworzenia zawiązków owoców mróz i zmroził gniazda nasienne. Sadownicy chcąc uratować choć w części plony opryskiwali sady gruszowe gibereliną (fitohormon wzrostu roślin). Udało się utrzymać owoce i stymulować ich wzrost, ale gruszki nie mają gniazd nasiennych. Można śmiało zjeść taką gruszkę w całości. W ten sposób wyhodowane owoce są mniejsze i mają tendencje do opadania.

Znaczne są dostawy pomidorów uprawianych w gruncie, które trafiają do przetwórstwa przemysłowego, ale także chętnie kupowane są na przetwory domowe. Ceny w ofercie hurtowej Rynku w Broniszach są od 80 groszy za kilogram do 1,20 zł (opakowania po 18 kg)

Tanie są także pomidory czerwone pochodzące z upraw pod osłonami. Cena maksymalna za klasę I nie przekracza 2,60 zł za kilogram (opakowania po 6 kg). Malinowe odmiany droższe cena za kilogram 4 -6 zł.

Sezon na paprykę w pełni stąd ceny na poziomie sprzed roku. Papryka kolorowa od 3 do 3,75 zł za kilogram (opakowania po 5 kg), zielona od 2 do 3 zł za kilogram.

Kończą się dostawy gruntowych ogórków dlatego cena nieznacznie wzrasta. W ciągu tygodnia wzrosła o 30 groszy i teraz kształtuje się od 2 zł do 3,3 za kilogram.

W rejonach gdzie są lżejsze gleby i nie jest mokro kopane są ziemniaki. W okresie wykopków można je kupić najtaniej. Worek 15 kg można dostać za 5 zł, w ofercie hurtowej w Broniszach, czyli 33 grosze za kilogram. Cena za chętnie kupowaną na Mazowszu Irgę to 6 - 7 zł za worek. W ubiegłym roku zebraliśmy 8,9 miliona ton. Tegoroczne zbiory nie powinny być mniejsze zwłaszcza, że zwiększył się areał uprawy ziemniaków (ponad 0,3 miliona ha). Polska jest na 7 - 8 miejscu w świecie pod względem wielkości produkcji ziemniaków.

Jak zwykle o tej porze ceny krajowych warzyw korzeniowych są dość niskie bowiem jest czas zbiorów. Marchew w ofercie hurtowej jest w cenie od 50 groszy do 70 groszy za kilogram, jednak jak informują producenci ostatnie obfite opady spowodowały, że w niektórych regionach są trudności z zebraniem cebuli czy marchwi, która może zacząć gnić.

W ostatnim tygodniu niska była podaż fasolki szparagowej co automatycznie wpłynęło na wzrost ceny. Obecnie cena kilogram waha się od 4 zł (gruntowa) do 7 zł (produkcja tunelowa). Opakowanie to 5 kg. Różnica w cenie 2016/2017 jest znaczna, i w minionym tygodniu cena była dwukrotnie wyższa porównując z minionym.

Dla smakoszy i amatorów grzybów ten rok jest doskonały. W ofercie handlowej grzyby są każdego dnia. Przywożone do Bronisz z Mazowsza, Mazur i Podlasia. Kurki są sprzedawane po 16 zł za kg (oferta hurtowa), borowiki 22 zł/kg, podgrzybki można dostać już po 12 zł/kg.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.