Propozycja na pyszny obiad

Zapiekanka z ryżem białym marki Britta, cukinią i jajkami.

Składniki:
7 jaj
2 torebki ryżu białego marki Britta (po 100 g)
masło klarowane do smażenia
cebula
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki startego żółtego sera
posiekana natka pietruszki
duża cukinia
szklanka słodkiej śmietanki 12%
sól, pieprz

Przygotowanie:
Gotujemy 6 jajek na półtwardo studzimy, obieramy ze skorupek. Ryż biały marki Britta gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy, wysypujemy z torebek i mieszamy. Na łyżce masła klarowanego podsmażamy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, łączymy z ryżem i natką, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Łyżką stołową formujemy wgłębienia i wkładamy w nie jaja.

Sos śmietanowy:
Do miski wlewamy śmietankę, dorzucamy surowe jajko oraz ser – całość mieszamy i doprawiamy do smaku.

Cukinie kroimy na plasterki i układamy na górze zapiekanki. Potrawę zalewamy sosem. Zapiekamy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Smacznego!

Joanna Hamdan 5672 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.