Holding spożywczy poczeka na cukier?

Nie będzie strategicznych decyzji w sprawie Krajowej Spółki Cukrowej do czasu oceny skutków reformy rynku cukru w UE, deklaruje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zapewnia Handel Extra, że prace nad utworzeniem Polskiego Narodowego Holdingu Spożywczego trwają.

– Ewentualne decyzje dotyczące ww. projektu zostaną podjęte po zakończeniu trwającej kompleksowej analizy i określeniu długookresowych korzyści jakie może przynieść utworzenie holdingu – mówi Handlowi Extra Renata Kania z biura prasowego resortu rolnictwa.

Przypomnijmy, że Polski Narodowy Holding Spożywczy, którego pomysł rząd ogłosił w 2016 r. miałby skupiać ok. 70 państwowych spółek z sektora rolno-spożywczego, z których największym podmiotem byłaby Krajowa Spółka Cukrowa. Dołączyć miałyby np. Elewarr, zajmujący się obrotem ziarnem, czy giełdy rolno-spożywcze. O projekcie pisaliśmy w Handlu Extra tutaj:

http://handelextra.pl/artykuly/190329,coraz-blizej-holdingu-rolno-spozywczego

Tymczasem Krajową Spółkę Cukrową, która miała być trzonem holdingu czeka wyzwanie w postaci uwolnienia rynku cukru, które nastąpi po III kwartale 2017 r. Branża spodziewa się większej konkurencji, wzrostu podaży i spadku cen cukru, co może przełożyć się na mniejsze zyski. W ubiegłym roku obrotowym (2015/2016) Krajowa Spółka Cukrowa miała 235 mln zł zysku. Do KSC należy obecnie największy, 40-proc. udział w polskim rynku cukru.

– Aktualnie z uwagi na planowaną z dniem 1 października 2017 r. reformę unijnego rynku cukru, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi monitoruje na bieżąco sytuację na rynku cukru w Polsce. Do tego czasu minister rolnictwa i rozwoju wsi nie będzie podejmował względem Krajowej Spółki Cukrowej żadnych decyzji strategicznych, w szczególności dotyczących przekształceń własnościowych – deklaruje Renata Kania z biura prasowego MRiRW.

W pierwszych siedmiu miesiącach 2017 r. w Polsce wyprodukowano 181 tys. ton cukru, o 3,1 proc. proc. mniej niż rok wcześniej (GUS). Z kolei ze wstępnych, mogących ulec zmianie, danych ministerstwa rolnictwa wynika, że w I połowie roku eksport cukru był wyższy niż import i wyniósł ogółem 293,7 tys. ton  wobec 84,7 tys. ton produktu przywiezionego z zagranicy. Eksport wobec ubiegłego roku wzrósł, zaś import spadł. Największy udział w obu kierunkach handlu zagranicznego miała UE: wzrósł zarówno eksport (o niemal jedną czwartą rdr), jak i import (o 5,4 proc.), przy tym eksport był czterokrotnie wyższy od importu.

Magdalena Weiss 834 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.