Wielka Brytania walczy ze skażonymi jajkami

Nie 21 tys., lecz 700 tys. skażonych jajek z Holandii i Belgii trafiło na półki brytyjskich sklepów - oszacowała Foods Standards Agency.

Produkty te, skażone owadobójczym fipronilem, zostaną wycofane z półek nie tyle ze względu a ich szkodliwość (dla dorosłego człowieka są ponoć neutralne, problemy mogą wystąpić przy spożyciu dwóch jajek dziennie przez dziecko), ile z powodu zawartości nieautoryzowanych środków chemicznych, które zawierają.

Problemem są nie tylko same jajka, ale też produkty w których są wykorzystywane, np. sałatki czy kanapki sprzedawane w sieciach Sainsbury’s, Waitrose, Morrisons czy Asda. Według FSA jest "bardzo mało prawdopodobne", żeby istniało niebezpieczeństwo dla zdrowia konsumentów. Jajka skażone prawdopodobnie wymieszały się bowiem w produktach gotowych z nieskażonymi, co „rozcieńczyło” możliwą do przyjęcia dawkę fipronilu.

O aferze ze skażonymi jajkami pisaliśmy w Handlu Extra tutaj: http://handelextra.pl/artykuly/201822,jajka-wracaja-na-polki-aldiego

Zdjęcie: Waitrose

Magdalena Weiss 949 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.