Rosną ceny miodu

Już niemal 12 zł trzeba zapłacić za 400-g słoik wielokwiatowego miodu pszczelego. To prawie dwa razy tyle, co na początku obecnego tysiąclecia.

Najszybszy wzrost cen nastąpił w latach 2007 – 2011, gdy cena podskoczyła z ok. 7,5 zł do niemal 11 zł. Jednak nawet w deflacyjnych latach 2014 – 2016 miód nie potaniał.

Z danych GUS, opublikowanych z okazji Wielkiego Dnia Pszczół, przypadającego 8 sierpnia wynika, że w Polsce w 2016 roku wyprodukowano 18,9 tys. ton miodu. Najwięcej – po ponad dwa tysiące ton – wytworzono w województwach wielkopolskim, lubelskim i warmińsko-mazurskim. To cztery razy tyle, co w najmniej „miodowych” regionach: na Podlasiu, Opolszczyźnie i Górnym Śląsku.

W całym kraju na miód pracuje ponad 983 tys. rodzin pszczelich, a w dużych pasiekach, liczących ponad 80 pni (uli) jedna rodzina produkuje 35 kg miodu rocznie. Takie pasieki to jednak tylko 2,6 proc. wszystkich pasiek w Polsce. Najwięcej, bo niemal dwie trzecie to pasieki liczące od 11 do 50 uli. Więcej niż co czwarta pasieka ma ich mniej. Hodowlą pszczół para się w Polsce niemal 43 tys. pszczelarzy - o jedną szóstą więcej niż dekadę wcześniej.

W ciągu miesiąca statystyczny Polak spożywa 0,03 kg miodu, co rocznie daje spożycie na poziomie ok. 14 tys. ton.

Zdjęcie: Photogenica

Infografika: GUS

Magdalena Weiss 681 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.