Przepis na różne okazje

Kulki mozzarelli panierowane i podane z sosem pomidorowo-bazyliowym.

Składniki na 2 porcje:
150 g mozzarelli mini (kuleczki)
2 jajka L
1 i 1/2 szklanki bułki tartej
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki papryki ostrej
pomidory w puszce bez skórek Valfrutta (cała puszka, 400 g)
oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
świeża bazylia
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
dowolne warzywa i owoce

Przygotowanie:
Kulki mozzarelli osączamy z zalewy, przekładamy na talerzyk i wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę. Bułkę tartą przesypujemy do miseczki, dodajemy papryki, mieszamy. Mozzarellę panierujemy, kolejno otaczając jajkiem (rozmąconym), następnie bułką tartą. Czynność powtarzamy. Ser wkładamy ponownie do zamrażalnika, tym razem na 15 minut. Oliwę przelewamy do niewielkiego rondelka, rozgrzewamy. Olej powinien zakrywać ser. Smażymy ser niewielkimi porcjami. Usmażony przekładamy na papier kuchenny i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Warzywa i owoce myjemy, kroimy, układamy na talerzach. Dodajemy usmażony ser. Pomidory blendujemy z dodatkiem bazylii, czosnku, soli i pieprzu, podajemy w miseczce. Całość serwujemy od razu, na ciepło.

Smacznego!

Przepis powstał przy współpracy z blogiem http://apetyt-na-kuchnie.pl.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.