Będą kolejne mięsne szkolenia dla sprzedawców

Ubiegłotygodniowe dwudniowe szkolenie na temat wołowiny, jej ekspozycji oraz technik sprzedaży przyciągnęło tak wielu zainteresowanych, że jego organizatorzy już myślą o kolejnej edycji warsztatów.

Członkowie Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego chcąc poszerzać wiedzę sprzedawców, zorganizowali dla nich dwudniowe szkolenie. Odbyło się ono 17-18 lipca w Warszawie.

Spotkanie rozpoczęło się cyklem trzech wykładów prowadzonych przez ekspertów specjalizujących się w produkcji mięsa wołowego wysokiej jakości, ds. systemu produkcji QMP (Quality Meat Program) oraz znawców rynku mięsa wołowego.

Następnie uczestnicy szkolenia zostali podzieleni na dwie pracujące równolegle grupy. W jednej z nich mistrz kuchni w zakresie przygotowywania mięsa wołowego – Grzegorz Kazubski - przyrządzał na oczach uczestników dania z wołowiną w roli głównej.

W drugiej z grup ekspertem był Edward Nowak – specjalista ds. ekspozycji mięsa w ladzie tradycyjnej. W trakcie warsztatów udzielał praktycznych porad, które wiązały się ze sprzedażą i ekspozycją mięsa w ladzie chłodniczej. Opowiadał o cechach oraz właściwościach technologicznych mięsa wołowego, jak również o oczekiwaniach klientów w kwestii ekspozycji mięsa wołowego. Na koniec uczestnicy szkolenia pod okiem eksperta przygotowywali ekspozycję w ladzie, uczyli się jak należy prawidłowo kroić mięso, układać na tacach i ozdabiać produkt, tak aby zachęcał konsumenta do zakupu.

Drugi dzień szkolenia rozpoczął się od zajęć praktycznych w takiej samej formie jak pierwszego, natomiast zakończył sesją wykładową o zmieniających się potrzebach konsumentów, wartościach odżywczych żywności, w tym w szczególności mięsa wołowego, oraz o trendach w handlu mięsem i działaniach marketingowych wspierających sprzedaż wołowiny wysokiej jakości.

Zainteresowanie tematyką przeszło najśmielsze oczekiwania organizatorów - na spotkaniu pojawiła się większa liczba osób niż planowano (74), dlatego też organizatorzy już przygotowują się do kolejnej edycji szkolenia. „HANDEL” patronował wydarzeniu.

Więcej o wysokiej jakości wołowinie: http://handelextra.pl/artykuly/200501,niedoceniona-wolowina

Katarzyna Pierzchała 1563 Artykuły

W „Handlu” od 2004 r. Europę przemierza dla przyjemności, Polskę w poszukiwaniu sklepów wartych uwagi. Zgłębia handel od podszewki. Puzzlomaniaczka.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.