Śniadanie w kuchni w dni robocze, w weekendy - w salonie

W weekendy i dni wolne Polacy zdecydowanie częściej niż w kuchni jedzą śniadania w jadalni, salonie i/lub pokoju dziennym. Sporo osób deklaruje, że w dni pracujące zdarza im się jeść śniadanie w samochodzie, w drodze do pracy lub po prostu 'w biegu'.

Producent mebli Black Red White sprawdził, jak i gdzie Polacy jedzą śniadania.

Według badania, 57 proc. osób codziennie spożywa śniadania w domu, a 27 proc. deklaruje, że pierwszy posiłek je w domu tylko w weekendy i dni wolne od pracy – wtedy, gdy można poświęcić więcej czasu na jego przygotowanie. 55 proc. osób biorących udział w ankiecie deklaruje, że to dla nich zdecydowanie ważne, dla 33 proc. zaś - raczej ważne.

W dni pracujące na przygotowanie i zjedzenie śniadania nie poświęcamy więcej niż 20 minut (35 proc. ankietowanych poświęca mniej niż 10 minut, zaś 46 proc. - maksymalnie 10-20 minut). W weekendy na przygotowanie i jedzenie przeznaczamy średnio ponad 10 minut więcej niż w dni pracujące. Aż 35 proc. osób poświęca od 20 do 30 minut na weekendowe śniadania, zaś 32 proc. od 10 do 20 minut.

Z powodu porannego pośpiechu 54 proc. Polaków jada śniadania samotnie, a aż 88 proc. samodzielnie je przygotowuje. Jeśli jednak nie siadamy do posiłku w pojedynkę, w dni pracujące najczęściej towarzyszą nam: partner (35 proc.) i dzieci (31 proc.). Jedząc poza domem, w ponad 50 proc. przypadków czas ten spędzamy w gronie swoich współpracowników.

44 proc. ankietowanych śniadania je w kuchni (w dni pracujące), ale prawie 32 proc. osób w dni wolne od pracy je pierwszy posiłek w salonie (w tygodniu w salonie je jedynie 19 proc. ankietowanych).

W weekendy i dni wolne zdecydowanie częściej jemy śniadanie w jadalni, salonie i pokoju dziennym niż w kuchni. Sporo osób deklaruje, że w dni pracujące zdarza im się jeść śniadanie w samochodzie, w drodze do pracy, lub – po prostu – „w biegu”.

W dni pracujące Polacy preferują jedzenie przy stole (67 proc.), siedząc na krześle (55 proc.), a 21 proc. osób pierwszy posiłek spożywa na kanapie. Co ciekawe, 14 proc. osób deklaruje, że śniadania spożywa przy stoliku kawowym. W dni wolne zdecydowanie preferujemy jedzenie śniadań na kanapie (20 proc.). Niektórzy śniadania jedzą, siedząc na pufie, łóżku, podłodze lub – po prostu – trzymając talerz na kolanach.  

Mały talerz (78 proc.) i kubek (71 proc.) to naczynia, z których najczęściej korzystamy w trakcie śniadania. Z noża i widelca korzystają kolejno 56 proc. i 55 proc. osób. Oprócz tego nie wyobrażamy sobie śniadania bez: ekspresu do kawy, kieliszka na jajko, pojemnika z miarką i pałeczek.

Na śniadanie zjadamy średnio 459 kalorii. 68 proc. ankietowanych wybiera pieczywo, 29 proc. jajka, a 33 proc. wędliny. Płatki śniadaniowe, owoce i warzywa spożywa łącznie 40 proc. osób.

Sporym powodzeniem cieszą się owsianki oraz kasze. Co ciekawe nie kawa (46 proc.), ale herbata (58 proc.) jest najczęściej wybieranym napojem, od którego zaczynamy dzień. 27 proc. ankietowanych dzień rozpoczyna od szklanki wody.

Zdjęcie: Photogenica

Katarzyna Woźniak 78 Artykuły

Absolwentka polonistyki na toruńskim UMK ze specjalnością filmoznawczą. Na co dzień zdaje relacje z przesunięć na półkach rynku FMCG. Po godzinach - czytelniczka. Najbardziej lubi pisać o filmach i książkach, choć właśnie o nich pisze najrzadziej.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.