Produkcja alkoholu w piwie jest trzy razy droższa niż w wódce

Eksperci Europe Economics obliczyli, że "czyste procenty" pochodzące z piwa są średnio dwuipółkrotnie droższe w produkcji niż te z mocnych alkoholi. Według Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie, to wynik niższej akcyzy na piwo.

- Przeciętny koszt otrzymania litra czystego alkoholu w piwie wynosi 16,54 euro, podczas gdy w napojach spirytusowych – 6,65 euro. To z tego powodu, aby zrównać rynkowe szanse obu trunków, większość krajów Unii Europejskiej obciąża wódkę odpowiednio wyższą akcyzą - uważa Danuta Gut, dyrektor biura zarządu ZPPP Browary Polskie.

Jako przyczynę wyższych kosztów produkcji podaje ona wyższe koszty surowców rolniczych oraz procesu warzenia. Ponadto wyprodukowanie takiej samej ilości czystego alkoholu w piwie wymaga wytworzenia niemal dziesięciokrotnie większej ilości produktu finalnego. Powodem jest niska zawartość alkoholu w piwie. Z jej powodu wyższe są także koszty dystrybucji.

Browarnicy przekonują, że przy warzeniu piwa surowce odpowiadają za 41 proc. finalnych kosztów produkcji, zaś w przypadku wódki udział kosztów surowców jest o połowę niższy i stanowi 21 proc. Z kolei koszty pracy w piwowarstwie wyceniane są na 15 proc. kosztów produkcji, podczas gdy w branży spirytusowej jest to 10 proc.

- Zróżnicowanie kosztów produkcji czystego alkoholu w postaci poszczególnych trunków przekłada się na wysokość stawek akcyzy, którymi napoje te są obciążone. Średnia unijna stawka podatku akcyzowego na wyroby spirytusowe jest trzykrotnie wyższa niż na piwo wynosząc w przeliczeniu na litr 100 proc. alkoholu 1,87 euro w przypadku piwa i 5,5 euro w przypadku wódki. Takie proporcje stawek akcyzy obowiązują w 14 krajach Wspólnoty, w tym w Polsce - wyjaśnia Danuta Gut.

Przytacza też dane the Brewers of Europe, z których wynika, że Polska z wynikiem 840 mln euro jest drugim – tuż po Wielkiej Brytanii (4 449 mln euro), a przed Francją (830 mln euro) i Niemcami (619 mln euro) - największym płatnikiem piwnej akcyzy w Unii Europejskiej. Obecnie Polska z produkcją rzędu 40 mln hl rocznie zajmuje trzecią pozycję w zestawieniu, zaraz po Niemczech (95 mln hl) i Wielkiej Brytanii (44 mln hl).

Polskie browary z tytułu produkcji i sprzedaży chmielowego trunku odprowadzają do budżetu państwa ok.10 mld zł rocznie, z czego ponad jedna trzecia - 3,6 mld zł - to wpływy akcyzowe. W ciągu ostatniej dekady dochody budżetowe z tytułu tego podatku wzrosły o jedną piątą.

Magdalena Weiss 903 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.