Jogurty naturalne w testach sensorycznych

W ogólnej ocenie jogurtów badacze z SGGW najwyższe noty dali jogurtowi Zott Primo oraz Pilos (marka własna Lidla). Trzecie miejsce zajął Danone. Dobre oceny zebrał także polski jogurt naturalny Mlekovita.

Ponieważ jogurty naturalne są produktem, który z roku na rok częściej gości na polskich stołach, eksperci żywieniowi postanowili przyjrzeć się tej kategorii bliżej. W tym celu Polski Instytut Badań Jakości nawiązał współpracę z Wydziałem Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW), dzięki czemu można było zastosować "najwyższe" standardy obowiązujące w naukach ścisłych do oceny produktów spożywczych.

I tak w czerwcu 2017 r. w laboratorium SGGW przeprowadzony został test sensoryczny metodą QDA (Quantitative Descriptive Analysis) opisaną w standardzie ISO. Do badania wybrano jogurty naturalne (zawierające między 2,5  a 3 proc. tłuszczu) o największym udziale w rynku:

  • jogurt naturalny Zott Primo
  • jogurt naturalny Pilos (Lidl)
  • jogurt naturalny Danone
  • polski jogurt naturalny Mlekovita
  • jogurt naturalny Tola (Biedronka)
  • jogurt naturalny Auchan
  • jogurt naturalny Tesco
  • jogurt naturalny Classic (Kaufland)

Naukowcy z SGGW oceniali jogurty w 4 kategoriach parametrów (cechy wizualne, zapach, konsystencja, smak). Łącznie każdy z produktów został opisany przy pomocy 18 zmiennych (cech). Na koniec wystawiona została ogólna ocena jakości. Każdy z parametrów mierzony był na skali 10 punktowej, gdzie wartość 0 oznaczała całkowitą niewyczuwalność a 10 – bardzo silny smak lub zapach. Sesje oceniające zostały zrealizowane dwukrotnie.

Za najbardziej gładkie przy wizualnej ocenie uznane zostały jogurty Pilos i Mlekovita. Jogurt Pilos został określony jako ten, o najintensywniejszym zapachu spośród wszystkich badanych, przy czym różnice nie były duże. Najsilniejszy zapach mleka dało się wyczuć w przypadku jogurtu Zott Primo (3,7 pkt na 10), jednak wszystkie badane próbki cechowały się niską wartością tego atrybutu.

Wszystkie badane jogurty cechowały się zbliżoną intensywnością smaku jogurtowego. Smak kwaśny był najbardziej wyczuwalny w jogurtach Zott Primo, Tesco i Kaufland, najmniej zaś dla jogurtów Pilos. Smak słodki był na niskim poziomie w każdym z badanych produktów – najsilniej był on wyczuwalny jednak w jogurtach Pilos.

Ostatnim elementem testu była ogólna ocena produktów. Najwyższe noty badacze z SGGW dali jogurtowi Zott Primo (100 proc.) oraz Pilos (98 proc.). Trzecie miejsce zajął Danone (85 proc.). Dobre oceny zebrał także polski jogurt naturalny Mlekovita (77 proc.). Produkty te eksperci ocenili jako posiadające smak jogurtowy, mleczny, gęsty z nisko wyczuwalną cierpkością.

Zdjęcie: Photogenica

 

Ilona Mrozowska 1820 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.