Gorzelnie będą mogły sprzedawać gotowe alkohole?

Ministerstwo rolnictwa przygotowuje projekt ustawy, która umożliwi gorzelniom nie tylko produkcję spirytusu, ale i gotowych alkoholi, które będą mogli bezpośrednio sprzedać.

Na początku transformacji ustrojowej liczba gorzelni działających przy gospodarstwach rolnych wynosiła ok. 1 000. W ostatnich trzydziestu latach liczb ta spadła do ok. 70.

Powodem jest zarówno upadek PGR-ów, jak i otwarcie granic, które spowodowało większą konkurencję.

Możliwość sprzedaży gotowych napojów alkoholowych na rynek nie tylko poprawiłaby sytuację finansową tych gorzelni, którym udało się pozostać na rynku, ale tez rolników, bo wytwórnie zagospodarowują nadwyżki produkcji rolnej, głównie zbóż.

Ministerstwo Rolnictwa prowadzi wiec prace nad zmianami, które umożliwiłyby gorzelniom produkcję alkoholi bezpośrednio przeznaczonych do spożycia i sprzedawanie ich na rynku. Jak powiedział w trakcie IV Kongresu Branży Spirytusowej Jerzy Dąbrowski, zastępca dyrektora w Departamencie Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, projekt zakłada stosowanie uproszczonych zasad ubiegania się o prawo do sprzedaży alkoholi dla tych producentów alkoholu etylowego, których produkcja nie będzie przekraczała 10 tys. litrów.

- Trwają prace, jeszcze potrzebujemy trochę czasu, żeby sprawę sfinalizować – odparł zapytany o możliwy termin wejścia w życie nowych przepisów.

Magdalena Weiss 681 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.