Gourmet Foods otwiera kawiarnio-herbaciarnię

Herbata i Kawa to nazwa nowej kawiarnio-herbaciarni i jednocześnie sklepu w Warszawie, uruchomionego przez dystrybutora herbaty Dilmah, firmę Gourmet Foods.

Na zdjęciu: Tomasz Witomski, prezes Gourmet Foods. Po lewej: Nicola Fabbri, Arnaldo Saquella i Dilhan C. Fernando, syn założyciela Dilmah

Zdjęcia: SINIOR

Gourmet Foods od 26 lat zajmuje się dystrybucją w Polsce srilankijskiej herbaty pod marką Dilmah. Od ponad roku sprzedaje również kawę Saquella, a od kilku miesięcy - syropy owocowe marki Fabbri. Wszystkie produkty wytwarzane są przez firmy rodzinne, prowadzone obecnie przez dzieci, wnuki i prawnuki założycieli. - Zależało nam na współpracy z firmami, które wytwarzają nie produkty masowe, lecz cechujące się najwyższą jakością - mówi Artur Sienkiewicz, dyrektor handlowy Gourmet Foods.

Wszystkie trzy marki dostępne są od 2 czerwca w warszawskim lokalu przy ul. Waryńskiego 28, w którym mieści się jednocześnie sklep, jak i kawiarnio-herbaciarnia, serwująca nie tylko kawę i herbatę, ale również herbaciane koktajle z owocami i syropami (tzw. moktajle) oraz ciasta.

Dilmah obecna jest powszechnie w polskich sklepach, Saquella na razie głównie w delikatesach i supermarketach typu Piotr i Paweł. - Najpierw chcemy rozpowszechnić tę markę kawy w gastronomii, zapoznać z nią Polaków - mówi Artur Sienkiewicz. - Potem będziemy ją wprowadzać do sklepów.

Saquella sprzedawana jest na 25 rynkach poza Włochami. - Ponad połowę sprzedaży realizujemy na rynkach zagranicznych - mówi Arnaldo Saquella, wnuk założyciela firmy, zajmujący się dziś sprzedażą kawy pod tą marką na rynku niemieckim. Kawa sprzedawana jest w dwóch liniach produktowych: dla gastronomii i detalu.

Herbata i Kawa będzie też oferowała szkolenia z parzenia obu napojów, zarówno dla partnerów Gourmet Foods, jak i dla konsumentów. Ruszą one od września 2017 r.

Magdalena Weiss 834 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.