Łapanowski ambasadorem Grand Kitchen w Arkadii

Jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy, Grzegorz Łapanowski został twarzą nowej strefy restauracyjnej Arkadii pod nazwą Grand Kitchen. Strefa niebawem zacznie funkcjonować na pierwszym poziomie centrum w wyniku rozbudowy Arkadii.

Grand Kitchen to nowa strefa restauracyjna Arkadii, której wielkie otwarcie zaplanowane jest na wczesną jesień.

– Często zapominamy o tym, jak ważne dla naszych codziennych relacji są wspólne posiłki oraz towarzyszące im rozmowy. Dlatego cieszę się, że będę mógł mieć swój udział w tworzeniu tego wyjątkowego miejsca – mówi Grzegorz Łapanowski, ambasador Grand Kitchen.

- W Arkadii w ciągu 50 tygodni zrealizujemy 200 warsztatów kulinarnych przez cały rok, dostępnych bezpłatnie dla wszystkich. To unikalne w swojej skali działanie, dzięki któremu jeszcze lepiej promować będziemy edukację kulinarną – uważa Łapanowski.

Tak właśnie warszawska Arkadia rozpoczyna działania mające na celu poprawę nawyków żywieniowych i stylu życia wśród dzieci i młodzieży. Jest to część większej strategii CSR „Lepsze Miejsca 2030”, realizowanej przez właściciela Arkadii, firmę Unibail-Rodamco.

W ramach tej strategii już na początku czerwca na terenie Arkadii odbędzie się trzydniowe wydarzenie z okazji Dnia Dziecka pod nazwą „Foodmagedon”, łączące koncepcję wzmocnienia prozdrowotnych postaw u dzieci i rodziców z zabawami polegającymi na wielostopniowej rywalizacji pomiędzy uczestnikami imprezy. Jesienią tego roku ruszą także cykliczne warsztaty kulinarne, współorganizowane przez fundację „Szkoła na Widelcu”, podczas których dzieci będą zgłębiały wiedzę na temat przygotowywania pełnowartościowych posiłków.

Oprócz wydarzeń kulinarnych zaplanowanych w obrębie strefy restauracyjnej Grand Kitchen goście zyskają dostęp do wydzielonej przestrzeni gastronomicznej. Wśród nowych restauracji pojawią się m.in.: Azia Concept – dwupoziomowy lokal, w skład którego wchodzić będzie restauracja japońska Hana Sushi, kuchnia chińska Dim Sum, kuchnia tajska Nai Thai, a także bar Hana Sushi Express, Zielona z kuchnią wegetariańską i wegańską, Lalka – lokal serwujący naleśniki w najróżniejszych wariantach oraz Fenicja – restauracja oferująca potrawy kuchni libańskiej.

Ponadto na terenie Grand Kitchen 27 maja został już otwarty lokal Pizza Hut w zupełnie nowej, nieznanej dotąd w Polsce odsłonie. Koncepcja ta opiera się na wprowadzeniu do oferty nowych propozycji pizz, które są przygotowywane i wypiekane w kamiennym piecu na oczach gości, a także świeżego baru sałatkowego z zupełnie nowymi smakami.

Goście nowej strefy restauracyjnej będą mieli do dyspozycji także Starbucks, w którym bariści będą regularnie prezentowali alternatywne metody zaparzania kawy. Pojawią się także cztery wyspy restauracyjne, a wśród nich m.in. Cafe Vincent, czyli piekarnio-kawiarnia w stylu francuskim, La Manga serwująca hiszpańskie tapas, pinchos oraz pełne słodyczy Consonni.

W wyniku rozbudowy centrum handlowego powstanie cała strefa rodzinno-eventowa łącząca Grand Kitchen z obecnym food courtem oraz częścią rozrywkową Arkadii – kinem Cinema City oraz ponad tysiącmetrową salą zabaw dla dzieci pod nazwą „Fikołki”.

Zmiany widoczne będą też na zewnątrz Arkadii. Powstaną: bezpłatny plac zabaw, nowoczesna fontanna, nowe tereny zielone z ławkami. Zostaną utworzone także dodatkowe zadaszone i monitorowane miejsca na rowery, ułatwiony będzie również dostęp do przystanków oraz postojów taksówek.

Katarzyna Pierzchała 1501 Artykuły

W „Handlu” od 2004 r. Europę przemierza dla przyjemności, Polskę w poszukiwaniu sklepów wartych uwagi. Zgłębia handel od podszewki. Puzzlomaniaczka.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.