Gotuj z "Handlem": Makaron

Z pesto szpinakowym.

Składniki na 4 porcje:
500 g makaronu
2 garści młodego szpinaku (baby)
2 garści bazylii
2 łyżki nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
50 g sera typu parmezan + 2 łyżki
⅓ szklanki oliwy z oliwek
6-7 pomidorów (mogą być suszone)
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Szpinak i bazylię myjemy. W blenderze miksujemy szpinak, bazylię, nasiona, ser, czosnek i oliwę na gładką masę. Jeśli będzie gęsta, dodajemy 1 łyżkę wazową wody spod gotującego się makaronu. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Pomidory siekamy. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Mieszamy z pesto oraz suszonymi pomidorami. Wykładamy na talerze i posypujemy serem startym na drobnej tarce.

Dodatkowo: 1 szklanka soku wieloowocowego.

Smacznego!

Autorem przepisu jest Zuzanna Antecka, dietetyka, specjalisty ds. żywienia i eksperta kampanii „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”.

Joanna Hamdan 4583 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.